Poročilo o dnevu odprtih vrat v Domu sv. Jožefu v Celju

20.5.2013 Celje, Dom sv. Jožef Dom sv. Jožef
Spravilo sena po starem Spravilo sena po starem

20. maj 2013 ni bil izbran po naključju, ampak je ravno na ta datum obletnica vselitve prve varovanke v varstvo starejših, kar je pred petimi leti pomenilo pričetek tretje dejavnosti, ki danes potekajo pod okriljem lazaristov v Celju. Poleg varstva starejših delujeta še duhovno-prosvetna dejavnost in orglarska šola.

Dan odprtih vrat je bil praznik našega delovanja, ki smo ga počastili s kulturno prireditvijo, ki so jo oblikovali gospod Jožef Planinšek in Irena Švab Kavčič, kot govornika, zbor zaposlenih Doma sv. Jožef, zbor stanovalcev Doma sv. Jožef in fantovska skupina, Fantje iz Jožefovega hriba ter gostje - godbeniki s Svetine ter konjeniško društvo Štore.

S praznikom smo se v pesmi in v delu vrnili v čas naših dedkov in babic; odmevale so stare ljudske pesmi, poslušali smo odmeve, ko so mojstri klepali kose, se pomerili v ročni košnji trave ter s konji in lojtrskim vozom pred dežjem na varno spravili seno. Tudi pastirski krompir izpod žerjavice ni manjkal.   

S praznikom smo poleg prikaza veščin želeli poudariti tudi globljo vsebino dela in narave, od katere smo  odvisni tudi danes, čeprav z njo nimamo več tako konkretnega stika, kot je to bilo stoletja in stoletja. Ko se oddaljimo od nečesa, kar je bistveno za naše preživetje, se vedno oddaljimo tudi drug od drugega, zato, če si želimo biti blizu, nam morajo postati tudi stvari iz katerih živimo, zemlja, trava, žito, živina in drugo - blizu.


Foto: Arhiv Doma sv. Jožef, avtor Lea Veternik 


Jure Levart