Poročilo o dogodkih v molitveni osmini za edinost kristjanov v Mariboru

Molitvena osmina za edinost kristjanov - Maribor - Foto: Ivan Vinovrski Molitvena osmina za edinost kristjanov - Maribor - Foto: Ivan Vinovrski

Molitveno osmino za edinost kristjanov, ki je potekala pod svetopisemskim geslom Vsi bomo spremenjeni v moči zmage našega Gospoda Jezusa Kristusa (prim. 1 Kor 15, 51–58), so v Mariboru v sredo, 18. januarja 2012, v evangeličanski cerkvi na Trubarjevi ulici 1, začeli z molitvenim srečanjem za mlade. Mladi so prepevali, molili, poslušali Božjo besedo in po molitveni uri nadaljevali srečanje v prijateljskem duhu v župnijskem domu evangeličanske skupnosti.

V stolnici sv. Janeza Krstnika je bilo v četrtek, 19. januarja 2012, slovesno bogoslužje. Mašo je daroval upokojeni nadškof msgr. dr. Franc Kramberger, ki je v nagovoru poudaril, da je v današnjem svetu edinost prednostna naloga Cerkve. Molitvenega srečanja po maši, ki ga je vodil nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek, so se udeležili predstavniki Srbske pravoslavne Cerkve, Evangeličanske Cerkve in Binkoštne Cerkve. Zastopniki vseh štirih Cerkva so zbrane nagovorili, na koncu pa so si razdelili posebne kruhke s Poljske, saj so programsko knjižico za letošnjo molitveno osmino pripravili prav tam.

Večerni maši tako v župnijski cerkvi Sv. Rešnjega Telesa kot tudi na Teznem, sta bili v petek, 20. in v soboto, 21. januarja 2012, ekumensko obarvani. Predstavniki Katoliške Cerkve so se v nedeljo, 22. januarja 2012, tradicionalno udeležili pravoslavnega bogoslužja v prostorih Srbske pravoslavne skupnosti na Tržaški cesti v Mariboru. V župnijski cerkvi sv. Magdalene je v ponedeljek, 23. januarja 2012, o izzivih ekumenizma spregovoril p. Franc Cerar DJ.

V Nadškofijski avli na Slomškovem trgu 20 je v torek, 24. januarja 2012, potekala okrogla miza z naslovom Molitev in Sveto pismo – temelja krščanskih Cerkva, ki so se je udeležili zastopniki Srbske Pravoslavne Cerkve, Evangeličanske, Binkoštne in Katoliške Cerkve. Posebej so se razveselili obiska dobitnice Borštnikovega prstana (2011) gospe Milade Kalezić, ki je v imenu mariborskega paroha zastopala Pravoslavno skupnost v Mariboru.

Sklep molitvene osmine za edinost kristjanov je bil v baziliki Matere Usmiljenja (pri frančiškanih), kjer je slovesno bogoslužje vodil nadškof Turnšek. Tudi letošnje ekumensko dogajanje je doseglo svoj namen in v navzočih spodbudilo zavedanje, da molitev za edinost ni nekaj postranskega, ampak je v središču življenja Cerkve.


Poročilo je pripravil referent za ekumenizem v dekaniji Maribor Igor Novak.