Poročilo o prihodu sester klaris v murskosoboško škofijo

28.6.2012 Turnišče Škofija Murska Sobota
Škof Jožef Smej prižiga večno luč - foto - Klavdija Dominko Škof Jožef Smej prižiga večno luč - foto - Klavdija Dominko

S sveto mašo, ki jo je ob upokojenem mariborskem pomožnem škofu dr. Jožefu Smeju in številnih duhovnikih daroval soboški škof dr. Peter Štumpf, se je začelo pisati novo obdobje škofije. V Turnišče so prišle sestre klarise in s tem je uresničena sto let stara želja duhovnikov, da bi v pokrajini ob Muri imeli kontemplativni samostan. Domači škof je blagoslovil kapelo in samostan, ki sicer še ni v celoti urejen, a so sestre z današnjim dnem v njem vseeno začele opravljati svoje poslanstvo.

Slovesnosti, ki je trajala dobri dve uri, se je udeležilo veliko število vernikov, kar kaže, da so sestre klarise dobrodošle in da je njihovo poslanstvo pomembno. To je na nek način začetek škofijskega misijona, ki je napovedan za leto 2016.

Pred začetkom svete maše je domači župnik Robert Brest na kratko predstavil pot do ureditve samostana, škof Štumpf pa je pozdravil zbrane in jih uvedel v sveto daritev. Za petje so skrbeli turniški pevci pod vodstvom organista Mateja Pucka. V pridigi je škof spomnil na davno željo po kontemplativnem samostanu. Izrazil je veselje, da so se sestre odločile in prišle v Turnišče, kjer bo »duhovna ambulanta« soboške škofije. Ko ga bo kdo v težavah in stiskah prosil za nasvet, mu bo lahko rekel: Pojdite v Turnišče h klarisam. Tam bo vsak lahko v molitvi in zbranosti našel mir in pravo pot.

Prošnje so izrekli predstavniki mladih; tisti, ki so s svojim delom pomagali pri urejanju samostana. Ljutomerski dekan Andrej Zrim je podal sporočilo darov, ki so jih prinašali posamezni verniki. Bogoslovca sta prinesla kruh in vino za sveto daritev. Redovnice treh redov, ki delujejo v soboški škofiji (sestre frančiškanke brezmadežnega spočetja, križniške sestre in hčere Marije Pomočnice) so prinesle slike treh Marijinih romarskih cerkva (Apače, Grad in Turnišče). Predstavnik delavcev, prostovoljcev, ki so pomagali pri urejanju samostana, je prinesel orodje kot znamenje hvaležnosti za vse dobre ljudi. Bogoslovec je prinesel sliko Božjega služabnika Danijela Halasa v znamenje hvaležnosti Bogu za vse svetniške zglede, za ljudi, ki nas s svojo ljubeznijo spremljajo na poti v večnost.

V molitev Očenaša je uvedel soboški dekan Ivan Kranjec, k pozdravu miru pa je povabil generalni vikar msgr. Franc Režonja.

Škof Smej je po blagoslovu samostana prižgal večno luč, saj jo je kot turniški kaplan pred več kot šestimi desetletji tudi ugasnil, ko je oblast iz stavbe pregnala šolske sestre.

Zbrane je nagovorila tudi mati opatinja Katarina Ambrož in se zahvalila vsem, ki so pomagali pri urejanju samostana. Navzoče je povabila, da večkrat pridejo k Jezusu, ki jih čaka v tabernaklju. Škofu Štumpfu je ob življenjskem jubileju podarila umetniško sliko Božjega služabnika Danijela Halasa in ročno delo, komplet prtičkov za sveto mašo. Sestre so se vsem dobrotnikom, predvsem turniškim vernikom zahvalile še s pesmijo, ki so jo zapele. To je nekakšna himna turniškega svetišča Pod čarnim logom törjanskim.

Škofijski ekonom Alojz Benkovič se je prostovoljcem zahvalil za pomoč pri urejanju samostana in jih povabil, da se odzovejo tudi v prihodnje, saj bo precej del potrebno še opraviti.

Slovesnost prihoda klaris in blagoslov samostana je bila povezana tudi z drugim pomenljivim dogodkom. Na današnji dan je škof Štumpf praznoval 50. rojstni dan, za kar mu je lendavski dekan Lojze Kozar v imenu duhovnikov, redovnikov, redovnic in laikov izrekel čestitko, generalni vikar msgr. Franc Režonja pa mu je izročil kelih in pateno.

Sestram in škofu Štumpfu je dobrodošlico izrekel turniški ključar Marko Balažic, otroci pa so sestram izročili cvet sončnice.

Škof Štumpf je prebral odlok, s katerim je turniškega župnika Roberta Bresta imenoval za duhovnega voditelja sester klaris za dobo treh let.

Po končani slovesnosti so se verniki srečali s sestrami, jim čestitali in izrazili veselje nad njihovim prihodom v Turnišče.


Besedilo je pripravil Lojze Kozar ml., avtorica fotografij pa je Klavdija Dominko. Več na ...