Poročilo s Halasovega shoda v Veliki Polani

21.9.2012 Velika Polana Škofija Murska Sobota
Škof Štumpf ob obnovjenem Halasovem grobu - foto - Klavdija Dominko Škof Štumpf ob obnovjenem Halasovem grobu - foto - Klavdija Dominko

Z molitvijo rožnega venca pred Najsvetejšim so se v petek, 21. septembra 2012, verniki iz župnije Kuzma in iz različnih okoliških župnij ter domači verniki pripravili na sveto daritev, ki jo je ob somaševanju petih duhovnikov vodil kuzmiški župnijski upravitelj Frančišek Horvat. Za petje so skrbeli kuzmiški pevci. Zbrane je pozdravil domači župnik Simon Slana in povabil k zavzeti molitvi za beatifikacijo Božjega služabnika Danijela Halasa (1908–1945). Po evangeliju je spregovoril Frančišek Horvat in predstavil lik evangelista Mateja, ki tudi nas nagovarja, da hodimo za Jezusom.

Po maši se je duhovnikom pridružil tudi škof dr. Peter Štumpf, ki je pri obnovljenem grobu Božjega služabnika Danijela Halasa spregovoril o tem našem vzorniku vere. Spomenik je oblikovan kot vrata, sredi katerih je križ. Odsev tega križa je tudi na zemlji. Tudi zadnje znamenje križevega pota na Hotizi je oblikovano kot vrata, skozi katera stopamo v življenje. Po Jezusovem zgledu in po zgledu svetnikov moramo tudi mi stopati po poti križa v življenje. Škof je blagoslovil obnovljen grob, ob katerem se v tihi molitvi ustavljajo mnogi romarji. Simon Slana se je v imenu župnije Velika Polana zahvalil županu, ki je pomagal pri obnovi in delavcema, ki sta s prostovoljnim delom obnovila grob. Vsak udeleženec molitvenega shoda je prejel spominsko podobico s fotografijo obnovljenega groba in z molitvijo za Halasovo beatifikacjio, kar je pripravila župnija Velika Polana.


Poročilo je pripravil Lojze Kozar ml., avtorica fotografij pa je Klavdija Dominko.


Galerija slik