Poročilo z 8. evropskega prvenstva duhovnikov v malem nogometu

4.3.2014

Po lanskoletnem uspešnem gostovanju 7. evropskega prvenstva duhovnikov v malem nogometu v Sloveniji je letošnje srečanje gostila Belorusija. Tako se nas je 170 duhovnikov iz 13. držav med 24. - 28. 2. 2014 v beloruskem mestu Lida zbralo na 8. prvenstvu. Zbrale so se ekipe duhovnikov Avstrije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Madžarske, Portugalske, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Kazastana, Ukrajine in Belorusije.

»Nogomet navdušuje srca ljudi po vsem svetu. Je kolektivna igra, kjer vsak igralec razvija čut za odgovornost, solidarnost in medsebojno pomoč, goji obrambo, uči pozabljanje napada, veselje ob zmagah in učenje poraza. Nogomet torej ni samo torej šola dobre fizične pripravljenosti, ampak tudi moralne. Igra na igrišču ponazarja človeško življenje.«

S temi besedami je v spremni besedami v programski brošuri nagovoril igralce nadškof Minska msgr. Tadeush Kondrusevich in razmišljanje zaključil: »V tem čutenju nogometa je Evangelijski šport, kar se še posebej kaže v igri duhovnikov. Izbrani ste od Kristusa in kot člani Kristusove ekipe poklicani biti v imenu njega  in njegove moči priče učenja, posvečevanja in Boga ljudem.« Kot zanimivost, g. nadškof je igral v domači izbrani vrsti v napadu s številko na dresu 11. Na prvenstvu je kot vratar sodeloval še en madžarski škof.

Prvenstvo smo pričeli v torek s sveto mašo, ki jo je daroval škof škofije Grodno msgr. Aleksander Kaszkiewicz. Kraj Lida spada v škofijo Grodno. Po sveti maši je potekala tiskovna konferenca v mestni hiši, kjer so se ekipe predstavile. Po predstavitvi ekip smo se odpravili proti športnim dvoranam Olimpija in Ledeni dvorani. Najprej je v dvorani Olimpija potekala otvoritvena slovesnost, na kateri so nastopajoče in polno dvorano navijačev nagovorili predstavniki državnih, občinskih in Cerkvenih oblasti. Po prijetni otvoritveni slovesnosti smo pričeli s tekmovanji v predskupinah. Slovenska ekipa je igrala v Ledeni dvorani, kjer so na ledeno ploskev namestili parket in tako pripravili primerno igrišče. V vsaki dvorani smo tako dobili ekipe razvrščene od 1-6 mesta, ki so v četrtek igrale za končen uvrstitve na turnirju. V sredo smo si ogledali beloruski mesti Nesvitzh in Mir ter v obeh mestih lepo obnovljena grada ter s tem spoznavali belorusko kulturo.

V četrtek zvečer je po odigranih vseh tekmah in finalu, ki je potekal med ekipama Hrvaške in Poljske, potekala zaključna slovesnost, na kateri so podelili pokale in nadškof msgr. Kondrusevich se je ekipam v njihovem jeziku zahvalil za udeležbo. Še prej pa prebral pismo apostolskega nuncija v Belorusiji msgr. Claudia Gugerottija. V pismu je predstavnik svetega sedeža vse udeležence pozdravil v imenu svetega očeta Frančiška in dejal: »Papež je izrazil veselje nad tem srečanjem med kleriki, ki so najprej združeni na temelju svojega verovanja in služenja Bogu, in med prvenstvom povezani tudi preko športa. To prvenstvo poudarja vrednoto telesa, ki je Božji dar, ter športnega tekmovanja, ki vodi srčno predanost in obvezo. Hkrati pa je to odlična priložnosti, da se svetu pokaže veselje, ki nam je lastno kristjanom in seveda tudi duhovnikom", je še poudaril apostolski nuncij.

Predstavniki slovenske ekipe duhovnikov – PAX smo bili veseli najprej pozitivnih odmevov in spominov na lansko prvenstvo v Celju in Žalcu, veseli beloruske odprtosti in prijaznosti predvsem pa doživetja duhovniške skupnosti vesoljne Cerkve. Predvsem pri medsebojnem izmenjavanju izkušenj, veselja in spodbud pri vsakodnevnem oznanjevanju in življenju po evangeliju.

Člani slovenske ekipe na tokratnem prvenstvu smo bili: Jože Povh, Franček Bertolini, Gašper Otrin SDB, p. Janez Ferlež OFMConv, Goran Merica, p. Ivan Arzenšek OP, Klemen Jager, dr. Andrej Šegula OFMConv, Marjan Pučko in Simon Lorber.

Marjan Pučko