Poročilo z Baragovih dnevov v ZDA

23.9.2012 Marquette (Michigan), ZDA Svetnik
Baragovi dnevi v ZDA 2012 Baragovi dnevi v ZDA 2012

Letošnji Baragovi dnevi so potekali v Marquettu, kjer je imel Baraga zadnja štiri leta svoj škofovski sedež. Tam je umrl in je v tamkajšnji stolnici tudi pokopan. V isti grobnici sta pokopana tudi dva njegova naslednika, Slovenca, škof Mrak in škof Vrtin.

V soboto, 22. septembra 2012, ob 18.00, smo imeli praznovanje s slovesno slovensko mašo s slovenskim petjem. Igral je domači stolni organist, ljudsko petje pa so vodili pevci iz Lemonta, Clevelanda in Toronta.

Na naše presenečenje je bila velika stolnica polna, saj je prišlo veliko Slovencev z vseh koncev. Nekaj avtobusov je prišlo iz ZDA, predvsem iz Chicaga, Lemonta in Clevelanda ter iz Kanade (predvsem iz Toronta). Pri maši je bil navzoč tudi domači škof, enajsti Baragov naslednik msgr. Alexander Sampel. Poleg škofa iz Minessote je somaševalo še pet slovenskih duhovnikov iz Toronta, Washingtona, Clevelanda in Lemonta. Po slovesnosti je bila v univerzitetnem centru za slovenske romarje pogostitev, tako imenovani banket. Dogodek je popestril narodno-zabavni ansambel v slovenskih narodnih nošah, katerega člani so doma v ZDA.

V nedeljo, 23. septembra 2012, popoldne je somaševanje v angleškem jeziku vodil domači škof. Sledila je uradna predstavitev postopka beatifikacije Božjega služabnika Friderika Ireneja Barage. V ponedeljek, 24. septembra 2012, zjutraj, na god bl. škofa Antona Martina Slomška, so za slovenske romarje pripravili somaševanje v slovenskem jeziku v čast Baragovemu sodobniku. Slovesneje bomo Slomškov praznik obhajali prihodnjo nedeljo, 30. septembra 2012, v Lemontu, kjer bomo tamkajšnji slovenski župniji izročili relikvije blaženega Alojzija Grozdeta.

Trdno upamo, da bo Baraga za blaženega razglašen v letu vere, saj je bil v njej pravi junak, sicer bi ne zmogel tako velikih del in poslanstva, ki ga je opravil.


msgr. Andrej Glavan
novomeški škof