Poročilo z desetega dekanijskega pastoralnega dneva dekanije Lendava – maj 2012

6.5.2012 Beltinci Škofija Murska Sobota
Dekanijski pastoralni dan Dekanije Lendava – foto – Stanko Skledar Dekanijski pastoralni dan Dekanije Lendava – foto – Stanko Skledar

Deseti dekanijski pastoralni dan Dekanije Lendava, ki je potekal v nedeljo, 6. maja 2012, je bil vsebinsko nadaljevanje lanskega srečanja, ki je bilo v Turnišču pod geslom Potujemo k Mariji. Letošnje srečanje pod geslom Potujemo s svetniki, se je začelo v župnijski cerkvi sv. Ladislava z molitvijo rožnega venca, za kar so poskrbeli člani in članice rož živega rožnega venca pod vodstvom dr. Julke Nežič. Predstavniki desetih župnij so nato prinesli znamenje župnijskega zavetnika, ga predstavili in pripravili molitev. Dogajanje so spremljali tudi preko projekcijskega platna, za kar je poskrbela članica DPS Klavdija Dominko. Molitveni spomin na svetnike so sklenili z molitvijo za beatifikacijo Božjega služabnika Danijela Halasa. Po zapetih litanijah vseh svetnikov je zbrane nagovoril škof dr. Peter Štumpf. Poudaril je pomen svetništva za naš čas. Ne moremo biti svetniki kakor sv. Frančišek ali sv. Klara, ki sta bila popolna, lahko pa smo svetniki kakor desni razbojnik, ki je bil slaboten, pa vendar je sebe in svojo grešnost izročil Jezusu.

V drugem delu srečanja so se v šotoru na župnijskem dvorišču predstavile pevske skupine iz dekanije in učenci Glasbene šole Beltinci. Po dve pesmi so zapeli ženska skupina Sij iz Dokležovja, otroško mladinski zbor iz Odranec in ženska pevska skupina iz Velike Polane. Učenci Glasbene šole so se predstavili z različnimi instrumenti od harmonik do cimbal.

Za otroke je bil pripravljen poseben program, enajst iger, v katerih so se na različne načine srečevali z župnijskimi zavetniki. Za izvedbo iger so poskrbeli animatorji iz župnije Odranci.

Za okrepčilo so poskrbeli člani ŽPS iz izbranih župnij. Dogajanje dekanijskega pastoralnega dneva je zasnoval in pripravil Dekanijski pastoralni svet pod vodstvom dekana Lojzeta Kozarja ml., pri izvedbi pa so sodelovali številni verniki iz dekanije. Vsak udeleženec je dobil spominsko podobico s povabilom k molitvi za beatifikacijo Božjega služabnika Danijela Halasa in z nagradnim vprašanjem. Svetniki, zavetniki župnijskih cerkva, in svetniški kandidati vabijo, da hodimo po poti svetosti in drug drugega na tej poti podpiramo.

Besedilo je pripravil Lojze Kozar ml.