Poročilo z dvajsetega škofijskega Klica dobrote in dvajsetletnici delovanja Župnijske karitas Murska Sobota

2.12.2012 Murska Sobota Karitas, Škofija Murska Sobota
Škofijski Klic dobrote v Murski Soboti Škofijski Klic dobrote v Murski Soboti

Nedeljsko popoldne 2. decembra 2012, so sodelavci in podporniki Župnijske karitas Murska Sobota preživeli v dobri družbi kulturnih in dobrodelnih ljudi. Kljub slabemu vremenu so se prireditve udeležili številni dobrosrčni ljudje od Male Nedelje preko Razkrižja in vse do Markovec na Goričkem.

Velika telovadnica III. osnovne šole v Murski Soboti je bila osrednje škofijsko stičišče dobrodelnosti v letu 2012. Župnijska karitas Murska Sobota in celotna murskosoboška župnija je več mesecev rasla v sočutju do bližnjega. Predlog Župnijske karitas Murska Sobota, da bi pomagali družini z invalidnim otrokom, je bil splošno dobro sprejet in hkrati nerazumljen, zakaj družina toliko let ni bila deležna podpore pri reševanju velike stiske, ki bi bila lahko hitro rešljiva.

Očetu Štefanu in materi Sandri se je pred šestimi leti rodil sin, ki sta mu dala ime Maj. Otroka sta z veliko ljubeznijo pričakovala celih deset let. Tovarna Mura je mladi družinici dajala kruh vse do stečaja v letu 2009. Zaradi izgube službe in prihodkov je družinica morala zapustiti Murino stanovanje in se preseliti k očetovi materi. Skromno in lepo urejeno stanovanje v katerem danes živijo pri stari materi, se nahaja v četrtem nadstropju starejšega bloka, ki nima dvigala. V prvem letu starosti sina Maja sta starša opazovala njegov počasnejši razvoj. Po dolgotrajnih preiskavah so zdravniki ugotovili, da Maj boleha za redko boleznijo, ki zavira njegov razvoj. Maj, ki danes obiskuje šolo s prilagojenim programom, pri šestih letih še vedno potrebuje stalno pomoč in nego matere in drugih. Mama in Maj se zelo dobro sporazumevata, čeprav Maj ne govori. Starša upata, da se bo Maj s časoma usposobil do take mere, da bo tudi sam poskusil hrano prinesti k ustom. Oče je po stečaju Mure dobil možnost vrnitve na delo. Ker je bilo Maja potrebno vsakodnevno prenašati iz četrtega nadstropja, se je službi moral odpovedati. Mama, ki je v preteklosti prebolela raka, je zaradi nošenja Maja po stopnicah v četrto nadstropje utrpela poškodbe na hrbtenici.

Majevi družini želijo pomagati in sicer tako, da bi za družino našli stanovanje v pritličju ali v bloku, ki ima dostop za invalide, morda tudi v starejši hiši … Verjamejo, da bo Majeva družina ob podpori dobrih ljudi imela priložnost zaživeti v stanovanju, ki bo invalidu bolj prijazno in da se bo oče lahko vrnil v službo.


Na škofijskem klicu dobrote so sodelovali:

ŽK Cankova

Tamburaška skupina Odpisani

Ljudska: Pri farni cerkvici

Narodna: Zvezde žarijo

Vodja skupine: g. Lavrencij Hercog

Pozdravni govor stolnega župnika Gorana Kuharja

Pozdravne besede gostov: generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic in župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec

Glasbeni duet Monika Novak in Miran Čarni

Gloria (priredil Miran Čarni):

Moja pesem Gloria

(priredil Miran Čarni): Angeli

Župnijska karitas Murska Sobota

Pozdravni nagovor tajnice Župnijske karitas gospe Dragice Raj

ŽK Črenšovci

Mladinski pevski zbor Črenšovci

I. Krajnc: Ljubezen vabi

Zborovodkinja: ga. Tjaša Žalik

Nagovor škofa dr. Petra Štumpfa. Škof se je najprej zahvalil Majevi družini, da se je bila pripravljena izpostaviti s svojo stisko. Besede spodbude je namenil vsem, ki iščejo poti do bližnjega. Ob dvajseti obletnici murskosoboške župnijske karitas je prostovoljcem voditeljem in dobrotnikom zaželel zahvalo za prehojeno dobrodelno pot in pogum še za naprej.

ŽK Markovci

Jure Jurinič Jurček

Odlomek iz monodrame Poredošev Janoš

ŽK Pečarovci

Mladinska skupina Sebeščanski Emanuel

Mc Broom: Kaj je ljubezen

Zborovodja: g. Jože Hozjan, župnik

ŽK Grad

Saška Kovač

Recital: Babičina dlan avtorice Štefke Bohar

ŽK Tišina

Pevska skupina Iskrice

Priredba M. Povh: Komi de ravnica bejla

Priredba W. Mayrhofer: Nobody knows

Zborovodkinja: ga. Doroteja Omar

Zahvala

Ravnatelj Škofijske karitas Murska Sobota Simon Slana se je zahvalil gospodu škofu za podporo, Župnijski karitas Murska Sobota pa za sprejeti izziv organizacije jubilejnega škofijskega klica dobrote. III. osnovni šoli Murska Sobota in Župnijski karitas Murska Sobota je izročil zahvalne listine.

ŽK Sv. Jurij ob Ščavnici

Jurjevške pevke

L. Kupper: Meglice nad jezerom

Engelhart: Dajte mi zlatih strun

Zborovodkinja: ga. Marija Simonič

ŽK Murska Sobota

Mešani pevski zbor sv. Nikolaja

A. Mav: Kjer je dobrota

Zborovodja maestro Marjan Potočnik

Skupina Langa je zbranim dala veliko nove energije za nadaljnje dobrodelno delo. Posebna gostja prireditve je bila slepa Blanka iz Odrancev, ki se je ob tej priložnosti zahvalila za lanskoletno pomoč v okviru škofijskega klica dobrote. Zahvalo je sklenila s posebnim sporočilom. Vsem je svetovala, da če so še v tako temni noči, naj iščejo zvezdico upanja, pa če je še tako šibka in oddaljena.


Poročilo je pripravil generalni tajnik Škofijske karitas Murska Sobota Jožef Kociper, ki je na voljo tudi za dodatne informacije, GSM: 031/538–028, e-naslov: [email protected].


Nagovor murskosoboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa

Dragi prijatelji!

Na adventnem venčku smo prižgali prvo svečo. Vstopili smo v čas pričakovanja rojstva Jezusa Kristusa. Adventnega časa ne bi mogli lepše začeti, kot ga z obhajanjem 20-letnice Klica dobrote soboške škofije. Za isti jubilej čestitamo in voščimo tudi soboški Karitas in še nekaterim drugim župnijskim Karitas na mnoga leta veselega služenja v sožitju.

Živimo v nemirnem času. Prihodnost je negotova. Strah je navzoč vsepovsod. Mnogi govorijo že celo o kulturi strahu. O strahu pišejo knjige, razprave, prirejajo znanstvene simpozije. Soočati se s strahom, živeti z njim, je danes prava umetnost življenja.

V strahu molimo: »Bog, kaj bo z nami? Radi bi čutili tvojo ljubezen in pomoč.« – Če kdo ne sliši tihega Božjega odgovora in ga v srcu mučijo dvomi, danes mora slišati glas iz nebes: »Tukaj sem v tej dvorani! Vi ste moj glas Soboti, njeni okolici in po vsej soboški škofiji. Vi ste moj odgovor na vse strahove tega sveta. Imate dovolj ljubezni in moči, da ste se ozrli na malega Maja in njegove starše! Vaša darežljivost je žlahtni protest proti krivicam in brezbrižnosti do ubogih, malih, preziranih. Ne dvigujete pesti in ne pobirate kamnov. To popoldne ste se umaknili v dvorano osnovne šole in odprli srce za malega Maja. Ob koncu časov, ko se bodo majale nebeške sile in bodo znamenja na soncu, luni in zvezdah, vedite, da se vaše odrešenje približuje. Tega, kar ste storili danes in boste še storili v veselju in sožitju, vam ne bom pozabil!«

Ta Božji nagovor iz nebes je glas vesti, ki vsakemu od nas govori, da je res tako. Drugače preprosto ne more biti! Dobrota zmaguje, Bog pa zlo premaguje.

Zahvaljujem se vsem, predvsem vam, dragi starši malega Maja, da ste zbrali dovolj poguma in nam dovolili pristopiti ter pomagati!

Hvala vodstvu osnovne šole za gostoljubje v tej dvorani!

Hvala vsem nastopajočim, da ste nam podarili svoj lep program!

Hvala stolnemu župniku Goranu Kuharju in soboški župnijski Karitas, da ste prevzeli odgovornost organizacije tega lepega dogajanja!

Predvsem pa hvala Vam, dragi prijatelji, da ste prišli, odprli srce in izlili svojo ljubezen v Majevo srce in v srce njegovih staršev. Naj ta ljubezen dobi svoji vidno podobo tudi v naprošenem daru. Hvala dobri ljudje!


msgr. dr. Peter Štumpf
murskosoboški škof