Poročilo z evropskega srečanja SIGNIS-a

13.7.2015 Krakov Medij

Predstavniki katoliških medijev so se srečali v Krakovu na Poljskem na evropskem zasedanju SIGNIS-a. To je mednarodno združenje, ki obsega tisk, televizijo, radio, kino in splet, je edina multimedijska katoliška organizacija, ki jo priznava Vatikan.

Od 11. do 13. julija so tako evropski predstavniki SIGNISA, navzoči v profesionalnih katoliških medijih, s povabljenimi gosti, razmišljali o »Religiji v sekularnih medijih«. V osrednjem predavanju je filozof, teolog in zgodovinar dr. Sebastian Duda iz Raziskovalnega inštituta Janeza Pavla II. v Varšavi, analiziral navzočnost katoliških vsebin v javnih medijih na Poljskem, med nekdaj in danes. Ob njem pa sta v koreferatu predstavila evropski kontekst Philippine de St. Pierre, generalna direktorica francoskega KTO in prof. Ricardo Ruiz de la Sierra iz Univerze San Pablo-CEU v Madridu. Predstavniki posameznih medijskih hiš so spregovorili o evangelizaciji prek vsebin svojih programov. Tako je na povabilo SIGNIS-a verski program na TV Slovenija predstavila s. Romana Kocjančič FMM.

V delavnicah in pogovorih so udeleženci skupaj razmišljali o izzivih multimedijskega evropskega sveta. Bili so si edini, da od katoliških medijev pričakujejo danes prebivalci Evrope katoliške in ne splošno verske vsebine. Kot glavni izziv za svoje programe vidijo v ozaveščanje o krščanskih koreninah Evrope in širjenje vrednot, saj bo Evropa preživela le na temelju humanosti in varovanju življenja. Delavnice, v katerih so udeleženci sodelovali, so bile tudi zelo konkretne, kot npr. kako v digitalnem svetu narediti sodoben župnijski list in zakaj so nekatere TV serije tako privlačne. Ob zaključku pa so si udeleženci ogledali film Ida, ki je prejel leto Oskarja in evropsko nagrado SIGNIS-a. Poljsko-danski film režiserja Pawla Pawlikowskega je postavljena v leto 1960 na Poljsko, kjer raziskuje novinka Ida svojo preteklost. Povojni poboji so v srednje evropskih državah pogosta tema razprav in vsebina medijskih programov. Zaradi sprave in odpuščanja pa je film Ida še zlasti močno nagovoril zahodne evropske katoliške medijske ustvarjalce.

 

Besedilo je posredovala s. Romana Kocjančič