Poslanica papeža Frančiška za svetovni dan miru:

29.12.2014 Nadškof Zore
Manica Ferenc, Stanislav Zore in Rafko Valenčič . Foto: Tatjana Splichal Manica Ferenc, Stanislav Zore in Rafko Valenčič . Foto: Tatjana Splichal

Pri založbi Družina je v zbirki Cerkveni dokumenti izšla letošnja poslanica papeža Frančiška za svetovni dan miru (ta je 1. januarja), katere naslov je Ne več sužnji, ampak bratje. Že 48. poslanico sta v galeriji Družina predstavila nadškof Stanislav Zore in Rafko Valenčič, avtor spremne besede in urednik zbirke Cerkveni dokumenti. Poslanico je prevedel Drago Čepar. Pogovor je vodila Manica Ferenc. 

Rafko Valenčič je orisal zgodovino poslanice, ki jo je začel Pavel VI, da bi tako pripomogel k miru v ljudeh, državah in med državami. Poslanica oznanja katoliški družbeni nauk, kar po njegovih besedah ni vmešavanje v politiko, temveč ima Cerkev dolžnost govoriti o pravičnosti in meddržavnih odnosih. Frančišku je tematika suženjstva blizu, saj je že večkrat opozoril na migrante, ki prihajajo v Evropo, da bi si našli zatočišče. Na Lampedusi jih je tudi obiskal. 

Po mnenju Rafka Valenčiča se je suženjstvo spremenilo od suženjstva dela do suženjstva odnosov, kar se kaže v tudi družini in pri izkoriščanju drug drugega. »Vsak človek je vreden spoštovanja, ker ima dostojanstvo človeka, ker je ustvarjen kot razumno in svobodno bitje in če ga mi ne spoštujemo, dejansko ne spoštujemo niti sebe,« saj »če odkrivamo dostojanstvo božjega otroka v sebi, ga potem odkrivamo tudi v drugem, pa naj bo otrok ali ženska ali migrant ali delavec«. Vsak pa lahko pripomore tudi k zmanjšanju suženjstva tako, da se vključi v civilne pobude, ki se zavzemajo za človeka dostojno življenje. 

Ljubljanski nadškof je poudaril, naj to ne bo le dokument, o katerem sicer pišemo in širimo njegovo besedo, temveč naj ga sprejmemo v svoje življenje. Besede iz poslanice nas morajo nagovoriti, nas dotakniti na osebni ravni v družbenih odločitvah. S poslanico bomo lahko skupaj preučevali, kakšno je stanje pri nas, predvsem glede človekovih pravic, dostojanstva in spoštovanja, v našem političnem, gospodarskem in kulturnem prostoru. »Koliko je morda oblik ali senc suženjstva v našem okolju?« se je vprašal nadškof Stanislav Zore Sence suženjstva, kot se je izrazil, so vidne že, ko se sprehajamo po ulici in naletimo na berače. To so morda sodobni sužnji, ki so prisiljeni v prosjačenje, saj so jim odvzeli dokumente in človekovo dostojanstvo. 

Oba sogovornika sta opozorila na etično ravnanje pri nakupovanju, kar omenja tudi papež Frančišek, ki pravi: »Nakup ni nikoli samo ekonomsko dejanje. Nakup je vedno tudi etično dejanje.« Z njim podpiramo razen oblike suženjstva, medtem ko pa nekateri prav z izkoriščanjem delavcem, med katerimi so žal tudi otroci, kujejo mastne dobičke. Pri nakupu se ne sprašujemo, ali je delavec, ki je izdelek naredil, prejel človeka vredno plačilo ali ne. Besede iz poslanice lahko pretočimo v življenje s pisanjem o njih, kar počnemo novinarji, in oznanjevanjem Cerkve. 

Ob koncu je še ljubljanski nadškof in metropolit povedal, kako bo preživel silvestrski dan: pokadil bo dom, to je prostore ljubljanske nadškofije, molil in se srečal z brezdomci v Centru dobrote. Nato pa je vsem zaželel srečno novo leto ter da bi vsak Slovenec svoje odločitve sprejel iz spoznanja dobrega zanj in za svoje bližnje, ne le zase. Izbirati moramo poti, ki so pravične in dobre do vseh, čeprav ne nujno najlažje. »Osrečujte druge!« je še dejal za konec ljubljanski nadškof.

»Ob začetku novega leta, ki ga sprejemamo kot milost in Božji dar človeštvu, naslavljam na vse može in žene, vsa ljudstva in narode sveta, državne poglavarje, predsednike vlad in voditelje različnih verstev, prisrčno voščilo miru. Spremlja ga moja molitev, da bi prenehale vojne, spori in veliko trpljenje, ki ga povzročajo človeške roke, stare in nove epidemije ter uničujoče posledice naravnih nesreč. Prav posebej molim za to, da bi se, v skladu z našo skupno poklicanostjo, da sodelujemo z Bogom in vsemi ljudmi dobre volje pri pospeševanju sožitja in miru v svetu, znali upreti skušnjavi, da bi se obnašali nevredno naše človečnosti.«

papež Frančišek

Poslanica je že na voljo v knjigarni Družina na Krekovem trgu.

 

Povzeto iz spletne strani Druzina.si