Post-sinodalna apostolska spodbuda papeža Frančiška Christus vivit

V torek, 2. aprila 2019, so v Vatikanu predstavili post-sinodalno apostolsko spodbudo papeža Frančiška z naslovom Christus vivit, ki jo je sveti oče podpisal 25. marca 2019 v Marijanskem svetišču v Loretu in jo naslovil »mladim in vsemu Božjemu ljudstvu«.

Besedilo je razdeljeno na devet poglavij, ima 299 členov in povzema razpravo 15. rednega generalnega zasedanje škofovske sinode na temo Mladi, vera in razločevanje poklicanosti, ki je od 3. do 28. oktobra 2018 potekalo v Vatikanu.

Prvi del dokumenta izpostavlja mladinske like v Svetem pismu Stare zaveze in Nove zaveze (1. poglavje), mladim prinaša Kristusov zgled, kot tisti, ki »je vedno mlad« ter »Marijo, dekle iz Nazareta«, ki je popolnoma zaupala v Božjo obljubo in tako postala »Božji influencer« (2. poglavje).

Papež Frančišek v 3. poglavju z naslovom Vi ste Božja sedanjost opominja družbo, da mladi nismo samo »prihodnost«, ampak so tudi sedanjost, ki jo bogatijo s svojimi prispevki (64. člen). Vendar – papež Frančišek opozarja v dokumentu – so številni mladi, ki so žrtve nasilja, vojn in izkoriščanja. Papež izpostavlja, da »številni mladi so ideologizirani, izrabljeni in uporabljeni kot meso za zakol ali kot udarni val za uničenje, ustrahovanje ali posmehovanje drugih. In najhuje je, da številni se spremenijo v individualiste, sovražnike in postanejo nezaupljivi do vseh ter tako postanejo lahek plen tistih predlogov, ki razčlovečijo osebo ter uničujočih načrtov političnih skupin ali ekonomskih sil« (73. člen). Ob tem sveti oče opozarja, da je še več tistih mladih, ki trpijo razne oblike družbenega izključevanja zaradi verskih, etničnih ali ekonomskih razlogov. 

V besedilu se papež dotika tudi vprašanj kot so mladi v digitalnem okolju, migranti in begunci, učinkovita zaščita otrok in mladostnikov, pomen rasti in odraščanja v povezavi z duhovno rastjo ter odnosa mladih do ostarelih. Sveti oče oznanja mladim tri velike resnice: Bog je ljubezenKristus te odrešujein On živi! Ravno o dejstvu, da Kristus živi, je potrebno opomniti mlade, saj se nam lahko hitro zgodi, da ga dojemamo samo še kot zgodovinski lik preteklosti. 

Frančišek vabi mlade, da bi gradili prihodnost na koreninah preteklosti. Papež opominja mlade, naj se izogibajo tistih, ki jim predlagajo, da bi spregledali zgodovino, da ne bi upoštavali dragocene dediščine starejših, da bi zaničevali vse kar je preteklega in da bi gledali samo na prihodnost, ki jim jo sami ponujajo.

Apostolsko spodbudo papež sklene s povabilom mladim, da bi odkrili svoj poklic ter jih vabi, da bi srečali pravo osebo, s katero bi si ustvarili družino (259. člen) in jo povezali z Božjo milostjo preko zakramenta svetega zakona. Prav tako mlade vabi, da bi prisluhnili Božjemu klicu in izpolnili svoje bivanje s posvečenim življenjem.

Christus vivit - slovenski povzetek

Christus vivit - nemško
Christus vivit - nemški povzetek

Christus vivit - angleško
Christus vivit - angleški povzetek

Christus vivit - italijansko
Christus vivit - italijanski povzetek