Postne akcije in vzpodbude Škofijske karitas Koper

12.3.2014

Postne akcije in vzpodbude:

Škofijska karitas Koper želi v postu spodbuditi k molitvi, odpovedi in dobrim delom. V teh dneh je med bralce Primorskih novic prišla zgibanka Ne pozabimo s podnaslovom Streha nad glavo. Z zbranimi sredstvi bo nabavljen gradbeni material, s katerim bodo poleti v delovnem taboru mladi, predvsem dijaki Škofijske gimnazije iz Vipave in starejši mojstri, pomagali do strehe nad glavo socialno ogroženi družini v Bosni.

 Iz lanske postne akcije se je za nabavo gradbenega materiala porabilo 9.000 EUR, delovni tabor  je bil štirinajsti po vrsti. Skromno streho nad glavo  je dobila štiričlanska družina v majhnem zaselku, 13 km od Banja Luke. V svoj dnevnik so zapisali: »Gospa Slađana je srečna opazovala, kako se njeno življenje iz dneva v dan obrača na bolje. Moti se, kdor meni, da je današnja mladina brezčutna. Moti se tudi tisti, ki meni, da mladi dandanes nismo pripravljeni poprijeti za (težja) fizična dela. Dijaki ŠGV smo potrdili, da nam je fizično delo v veliko zadoščenje ter da nam ni vseeno za nesrečo drugih. Po desetih dneh smo se poslovili z obljubo, da se drugo leto v enaki zasedbi, morda pa tudi še s kakšnim prostovoljcem več, ponovno vrnemo v Bosno.«

Poleg Strehe nad glavo Škofijska karitas, skupaj s Slovensko karitas ali samostojno, nadaljuje in nadgrajuje dosedanje akcije:

  • 40 dni brez alkohola, kjer z odpovedjo kažemo solidarnost do vseh, ki trpijo zaradi posledic pretiranega uživanja alkohola. Podnaslov letošnje akcije je »Ali si upaš?« V Koprski škofiji bo v ta namen 30. 3. križev pot na Sveto goro.

Pomagajmo preživeti je akcija, s katero zbiramo sredstva za pomoč družinam in posameznikom doma.

Plamen upanja za otroke v stiski je namenjen predvsem veroučnim skupinam, da se na različne načine odpovedo nečemu ali dejavno sodelujejo (npr. zbiranje starega papirja, priprava dobrodelnega koncerta…) za pomoč sovrstnikom doma ali v BIH.

  • Petkov postni dar je namenjen poglobitvi posta v skromnosti, solidarnosti in v božji bližini z Jezusom in sočlovekom.
  • Nabirka velikega četrtka je po nekaterih župnijah že tradicionalno namenjena družinam in posameznikom, ki jih je v domači župniji ali širše doletela stiska (brezposelnost, bolezen, smrt, nesreča). To je veliko znamenje za tiste, ki dajo, kot za tiste, ki prejmejo.

Karitas vabi, da bi v postnem času živeli preprosto, predvsem pa, da bi to, kar bi zaradi naše odpovedi prihranili, namenili ljudem, ki so v stiski. Za nekatere so postni dnevi odpoved hrani, za druge pijači, nekateri se odrečejo 'tehniki' ali raznim razvadam.

Papež Frančišek nam v postni poslanici naroča naj se soočimo z revščino svojih bratov in sester ter si dejansko prizadevamo, da bi jo olajšali.

 

Ravnatelj Škofijske karitas Koper Matej Kobal

Sporočilo pripravila: Jožica Ličen, namestnica ravnatelja, gsm 041 429 713