Postopek imenovanja novih nadškofov – Eva Kobe, Pop TV

14.3.2014

Odgovori na novinarska vprašanja

(Postopek imenovanja novih nadškofov –  Eva Kobe, Pop TV)

 

1. Ali sta nadškofa že izbrana?
Nadškofa še nista izbrana. Kot je znano, postopek imenovanja novih nadškofov v Ljubljani in Mariboru vodi apostolski nuncij v Sloveniji, sama izbira in končno imenovanje pa je v pristojnosti papeža Frančiška.

 2. Ali se je postopek izbire zavlekel ali je postopek izbire običajno tako dolg? Traja namreč že 7 mesecev.
Časovni okvir postopka imenovanja novih nadškofov v Ljubljani in Mariboru, je še vedno v okviru »običajnih postopkov«. Kot je znano, ti lahko trajajo od nekaj mesecev do nekaj let. V tujini so npr. znani primeri, ko so postopki imenovanja novih nadškofov – v običajnih okoliščinah - trajali tudi nekaj let. Znano je tudi, da je postopek imenovanje novega mariborskega nadškofa (po smrti škofa Maksimilijana Držečnika leta 1978) trajal več kot dve leti, preden je Sveti sedež leta 1980 imenoval novega mariborskega nadškofa Franca Krambergerja.

3. Ali je razlog, da traja tako dolgo v tem, da ni ustreznih kandidatov? Ali pa nam morda Vatikan ne zaupa?
Teh dveh vprašanj ni mogoče komentirati, saj gre zgolj za ugibanja in nepreverjene domneve. Kot je znano so kandidati za mesto nadškofa vsi obstoječi aktivni škofje ter duhovniki, ki so starejši od 35 let, imajo primerno izobrazbo, ter imajo primerne lastnosti.

4. Ali držijo govorice, da bosta kot nadškofa mariborske in ljubljanske nadškofije imenovana kar sedanja namestnika?
Govoric ne komentiramo.

Lep pozdrav,
Tadej Strehovec, generalni tajnik
Slovenska škofovska konferenca