Pozdrav papeža Frančiška na prvem srečanju z mladimi na plaži Copacabana v Riu

25.7.2013 Rio de Janeiro, Brazilija Mladina, Papež Frančišek
Papež Frančišek - Foto Robert Bahčič OFM Papež Frančišek - Foto Robert Bahčič OFM

 

Dragi mladi prijatelji, dober večer!

V vas vidim lepoto Kristusovega mladega obraza in pri tem me prevzema veselje. Spomnim se prvega Svetovnega dneva mladih na mednarodni ravni. Odvijal se je v mojem domačem mestu Buenos Airesu, v Argentini leta 1987. S seboj še vedno nosim besede blaženega Janeza Pavla II., ki jih je takrat izrekel mladim: »Svoje upe stavim na vas! Predvsem upam, da boste obnovili svojo zvestobo do Jezusa Kristusa in do njegovega odrešujočega križa« (nagovor mladim, Buenos Aires, 11. april 1987).

Predenj nadaljujem, bi rad spomnil na tragično nesrečo v Francoski Gvajani, kjer je življenje izgubila mlada Sophie Moriniere, nekateri mladi pa so bili ranjeni. Povabim vas, da jim namenimo minuto tišine in molimo za Sophie, za ranjene in njihove družine.

Letos se Svetovni dan mladih drugič odvija v Latinski Ameriki. In vi, mladi, ste se v velikem številu odzvali na povabilo papeža Benedikta XVI., da bi praznovali ta svečani dogodek. Iskreno se mu zahvaljujemo! Gledam veliko množico pred seboj – kako veliko vas je! In prišli ste z vseh celin! Veliko vas je prišlo od daleč, ne le z geografskega vidika ampak tudi bivanjskega, kulturnega, socialnega in človeškega. Vendar danes ste tukaj, ali bolje rečeno, vsi smo zbrani kot eno, z namenom deliti vero in veselje ob ponovnem srečanju s Kristusom, da smo njegovi učenci. Ta teden je Rio postal središče Cerkve, njeno srce, pomlajeno in živahno, ker ste se dobrodušno in pogumno odzvali na Kristusovo povabilo, da ste z njim in postanete njegovi prijatelji.

Vlak tega Svetovnega dneva mladih je prišel od daleč, potoval je po vsej Braziliji, šel je po poti projekta imenovanega »Bote fé – dodaj vero!«. Danes je vlak prispel v Rio. S Corcovada nas Kristus Odrešenik objema in blagoslavlja. Pogled na morje, na plažo in na vas, tukaj zbrane, me spominja na trenutek, ko je Jezus ob obali Genezareškega jezera poklical prve učence, naj mu sledijo. Danes Jezus sprašuje vsakega izmed nas: Želiš biti moj učenec? Želiš biti moj prijatelj? Želiš biti priča mojega evangelija? V duhu Leta vere nas ta vprašanja vabijo, da obnovimo svojo predanost Jezusu kot kristjani. Vaše družine in krajevne skupnosti so vam posredovale veliki dar vere, Kristus je zrastel v vas. Danes sem tukaj, da vas potrdim v tej veri, veri v živega Kristusa, ki biva v vas. Prav tako pa sem prišel, da me potrdi navdušenost vaše vere.

Pozdravljam vas z vsem spoštovanjem. Vsem tukaj zbranim s petih celin in preko vas vsem mladim po svetu, še posebej tistim, ki ne morejo biti sedaj tukaj z nami, a nas spremljajo preko radia, televizije in interneta, pravim: Dobrodošli na tem ogromnem praznovanju vere! Na različnih koncih sveta se je mnogo mladih zbralo, da bi skupaj sledili dogodku: naj vsi izkusimo veselje, da smo združeni med seboj v prijateljstvu in veri. Bodite prepričani: moje pastirsko srce vas vse objema z brezmejno naklonjenostjo. Z vrha Corcovada vam Kristus Odrešenik izreka dobrodošlico v tem čudovitem mestu Riu!

Ob tem bi rad pozdravil tudi predsednika Papeškega sveta za laike kardinala Stanisława Ryłka in vse, ki delajo z njim. Zahvaljujem se Nadškofiji Svetega Sebastijana iz Rio de Janeira in njenemu nadškofu Orani João Tempesti za topel sprejem ter za veliko pomoč pri pripravi tega Svetovnega dneva mladih skupaj s številnimi škofijami te prostrane dežele Brazilije. Poleg tega bi rad izrazil svojo hvaležnost nacionalnim, državnim in lokalnim oblastem ter vsem, ki so s svojim delom omogočili ta enkraten trenutek praznovanja edinosti, vere in bratstva. Hvala mojim sobratom škofom, duhovnikom, bogoslovcem, posvečenim osebam ter zvestim laikom, ki spremljajo mlade iz različnih delov sveta na njihovem romanju k Jezusu. Vsakemu izmed vas podarjam svoj ljubeč objem v Gospodu.

Bratje in sestre, dragi prijatelji, dobrodošli na 28. Svetovnemu dnevu mladih v tem prečudovitem mestu Rio de Janeiru! 

Besedilo je prevedla Anita Rijavec.