Pozdrav škofa Petra Štumpfa ob dnevu reformacije v cerkvi Martina Lutra v Murski Soboti

31.10.2022 Murska Sobota Ekumenizem, Škofija Murska Sobota

Praznik dneva reformacije in 100-letnica ustanovitve evangeličanskega seniorata v Prekmurju nam – poleg odkrivanja in vrednotenja njunega zgodovinskega pomena za slovenstvo in sedaj še posebej za našo narodno enotnost in obstoj – postavljata v ospredje odločilno vlogo vere pri tem.

Martinu Lutru, Primožu Trubarju, Juriju Dalmatinu in drugim protestantskim varuhom domače besede je Kristus pomenil smisel delovanja in cilj, ki je vreden vseh naših naporov, da ga dosežemo. Pri njih še vedno lahko odkrivamo spodbude, da bi tudi mi brali Sveto pismo tako, da bi v njegovi Besedi lahko zaslišali Božje nagovarjanje, kako naj verujemo, da bi bili vredni opravičenja. Takšen način verovanja nas namreč kliče tudi k nenehni pozornosti in dobrotnosti drug do drugega. Zaradi vere v Kristusa nam ti protestantski možje pomenijo vse tisto, za kar smo jim danes hvaležni in se jih zato tudi spominjamo.  

Ustanovitev seniorata se je pred 100 leti prav tako zgodila zaradi ohranitve vere evangeličanov v našem prostoru. In napredek te vere med evangeličani je omogočil ustanovitev evangeličanske škofije v Republiki Sloveniji. To je pripeljalo tudi do vedno večje ekumenske povezanosti med Evangeličansko in Katoliško Cerkvijo na Slovenskem, in zadnjih šestnajst let tudi s soboško škofijo. 

V tem obdobju Katoliška cerkev na Slovenskem še posebej skrbno goji do evangeličanskega načina verovanja in njegovega etosa veliko spoštovanje, saj ji prizadevanja evangeličanov, kako naj bo Sveto pismo kriterij za vsa naša razmišljanja, odločitve in ravnanja, pomenijo dolžnost, da tudi ona spodbuja svoje vernike k poglobljenemu branju in molitvi ob Svetem pismu.           

Ob  dvojnem prazniku v imenu slovenskih škofov, duhovnikov in drugih katoliških vernikov, kakor tudi v svojem imenu čestitam in se zahvaljujem škofu Evangeličanske cerkve v Republiki Sloveniji, mag. Leonu Novaku, duhovnikom in duhovnicam, inšpektorjem in inšpektoricam ter vsem evangeličanskim vernikom, da vztrajno iščemo načine, kako skupaj hoditi po poti vere v Kristusa, da bi se njegovo kraljestvo tudi v naši družbi vedno bolj dopolnjevalo v pravičnosti, miru in veselju v Svetem Duhu (prim. Rim 14,17). 

Naj dobri Bog v svoji dobroti Evangeličanski cerkvi v Republiki Sloveniji vedno daje veliko milostnih darov za njeno duhovno moč.  

Blagodejen in radosten naj nam bo današnji dvojni praznik.

 

Msgr. dr. Peter Štumpf,
soboški škof in podpredsednik SŠK