Pozdravne besede ljubljanskega pomožnega škofa msgr. dr. Antona Jamnika nadškofu metropolitu

23.11.2014 Ljubljana Škofija Ljubljana

Spoštovani in dragi gospod nadškof msgr. Stanislav Zore OFM!

V imenu duhovnikov ljubljanske nadškofije in stolnega kapitlja Vam iskreno čestitam ob današnjem škofovskem posvečenju in umestitvi ter zagotavljam vso našo podporo in molitveno povezanost. S posvečenjem in umestitvijo ste postali kapetan, če se izrazim v jeziku športa, odlične ekipe duhovnikov. Res je, da ta ekipa ni več rosno mlada, toda ohranja močno duhovno kondicijo, hoče delati skupaj, ohranja pogum pri odločanju, ob vsej raznolikosti darov in različnih mnenjih zna in želi igrati skupaj. Gospod nadškof, veselimo se, da Vaš prihod v to moštvo – občestvo obdarovanih z darom duhovništva – prinaša novega vzgonskega vetra, ki nas dviga v neskončna obzorja Božje navzočnosti.

Skupaj z Vami hočemo biti pristni in iskreni, vedno bolj postajati to, kar Bog pričakuje od nas, kajti le tako bomo lahko v družbi, kjer živimo, priče upanja, medsebojnega razumevanja in spoštovanja vsakega človeka. Kot vaši sodelavci vam želimo biti v oporo in pomoč, pri vsaki sveti maši, pa tudi drugače vas bomo vključevali v svoje molitve, želimo biti »Jezusova in vaša ekipa«!

Pokojni milanski kardinal Martini v svojem zadnjem delu z naslovom »O škofu« govori o poslanstvu pastirja v postmoderni družbi, kjer je veliko negotovosti, želje po samozadostnosti, vseh oblik relativizma in prepuščenosti ugodju in udobju. Toda vendarle, v jedru človeške biti ostaja hrepenenje po duhovnem, večnem, po dobroti in lepoti žara biti. In prav tu se rojeva upanje in evangeljska spodbuda »Ne bojte se!«   

Pastir v svoji službi ostaja blizu duhovnikom in ljudem v poslušanju, razumevanju in vedno večji naravni in duhovni razsežnosti odpuščanja in usmiljenja. Če navdihnjena Božja beseda navdihuje pastirja, je izvir njegove modrosti, bratstva, sočutja, ter gradi živo občestvo z duhovniki in Božjim ljudstvom.

Gospod nadškof, v prepričanju, da boste svoje poslanstvo opravljali v duhu spodbud kardinala Martinija, se veselimo vaše besede, vašega nasmeha, vašega pogleda, ki je usmerjen naprej in vedno znova spominja na ljubeči Božji pogled, ki z neskončno potrpežljivostjo, upanjem in dobroto išče prav vsakega človeka na tem svetu.

Naj Gospod blagoslavlja Vašo pot na priprošnjo Božje in naše Matere Marije!  

 

msgr. dr. Anton Jamnik
ljubljanski pomožni škof