Poziv svetega očeta Frančiška med splošno avdienco 22. decembra 2021

22.12.2021 Vatikan Migracije, Papež Frančišek

Med sredino splošno avdienco 22. decembra 2021 je sveti oče Frančišek pozval evropske države in krajevne Cerkve, da odgovorno in solidarno pristopijo k sprejemanju migrantov in prosilcev za azil ter jim omogočijo integracijo v lokalno okolje:

Med svojim potovanjem na Ciper in v Grčijo sem se lahko ponovno neposredno dotaknil ranjenega človeštva v podobi beguncev in migrantov. Opazil sem tudi, da le nekatere evropske države nosijo večino posledic migracijskega pojava na območju Sredozemlja, čeprav to vprašanje zahteva skupno odgovornost, iz katere se nobena država ne more izvzeti. To je težava človečnosti.

Zahvaljujoč predvsem velikodušni odprtosti italijanskih oblasti, mi je uspelo pripeljati v Rim nekaj ljudi, ki sem jih spoznal na svojem potovanju in so danes tukaj med nami. Dobrodošli! Zanje bomo kot Cerkev poskrbeli v prihodnjih mesecih. To je majhno znamenje, za katerega upam, da bo služilo kot spodbuda tudi za druge evropske države, da bodo dovolile krajevnim Cerkvam prevzeti skrb za brate in sestre, ki jih je potrebno nujno preseliti, pospremiti, spodbuditi in integrirati. Pravzaprav je veliko krajevnih Cerkva, redovnih skupnosti in katoliških organizacij, ki so jih pripravljene sprejeti in pospremiti k uspešni integraciji. Samo vrata je treba odpreti odpreti, vrata srca!