Praznovanja ob 500-letnici Marijinega prikazanja v Strunjanu

30.5.2012 Strunjan Škofija Koper, Marija
Župnijska cerkev v Strunjanu Župnijska cerkev v Strunjanu

V župniji Strunjan (Škofija Koper) od začetka letošnjega koledarskega leta potekajo priprave in praznovanja v jubilejnem letu ob 500-letnici Marijinega prikazanja. V duhovnem istrskem središču bo 14. avgusta letos minilo 500 let, od kar se je Marija prikazala dvema stražarjema vinogradov. Istega dne bo minilo tudi 100 let od kronanja Marijine milostne podobe.

V sklopu praznovanj bodo slovenski frančiškani v sredo, 30. maja 2012, obeležili dan province. Dopoldne se bodo Frančiškovi bratje Slovenske frančiškanske province sv. Križa zbrali v Strunjanu. Dan bo namenjen molitvi in druženju. Istega dne ob 18.30 se bo v Strunjan tudi vrnil kip strunjanske Marije, ki je zadnje štiri tedne romal po Istri.

V četrtek, 31. maja 2012, bo v Strunjanu sklep šmarnične pobožnosti. Ob 19.00 bodo poleg molitve pred Najsvetejšim tudi peli litanije Matere Božje, ob 20.00 pa bo maša, ki jo bo daroval upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih. Pri maši bo sodelovala pevska skupina Alfa&Omega pod vodstvom Nade Žgur.

V soboto, 2, junija 2012, ob 20.00 bo v križnem hodniku minoritskega samostana v Piranu koncert z naslovom Svetloba gregorijanskega korala – Angel se s spevom Ave sklanja pred Marijo. Koncert organizira župnija Strunjan v sodelovanju z KD Zgovorna tišina kot poklon benediktinkam in benediktincem iz samostanov sv. Basa in sv. Duha v Strunjanu (iz 13. stoletja). Program bodo izvajali člani Koralnega zbora Akademije za glasbo iz Ljubljane pod vodstvom prof. Toneta Potočnika.


Dodatne informacije dobite pri strunjanskem župniku p. Niku Žvoklju OFM, tel. 05/678–20–05, e-naslov: [email protected] ali na spletni strani župnije Strunjan: http://zupnija-strunjan.si/.