Praznovanje 500-letnice Marijinega prikazanja v Strunjanu

28.9.2012 Strunjan in Piran Marija
Župnijska cerkev v Strunjanu Župnijska cerkev v Strunjanu

V župniji Strunjan (škofija Koper) se je 1. januarja 2012, začelo jubilejno leto ob 500-letnici Marijinega prikazanja. V tem starodavnem duhovnem istrskem središču je 14. avgusta 2012 minilo 500 let, od kar se je Marija prikazala dvema stražarjema vinogradov. Istega dne je minilo 100 let od kronanja Marijine milostne podobe. V sklopu praznovanja omenjenega jubileja napovedujemo dva dogodka.

Zgodovina cerkve Marijinega prikazanja v Strunjanu


Predstavitev monografije z naslovom Popravi mojo hišo (Guarda la mia casa)

V atriju frančiškanskega samostana v Strunjanu bodo v petek, 28. oktobra 2012, ob 20.00, predstavili monografijo Rožane Špeh z naslovom Popravi mojo hišo (Guarda la mia casa), ki je izšla ob 500-letnici Marijinega prikazanja. Dogodek organizirata župnija Marijinega prikazanja v Strunjanu in TD Solinar Strunjan.

Marijino navzočnost na strunjanskem griču in pričevanja stoletij o svetosti tega kraja je v knjigo zbrala Rožana Špeh. Prvi namen te izdaje je dati pečat 500-letni zvestobi in hvaležnosti romarja, da ga Mati varuje in spremlja na morju, kopnem in v zraku. Drugi namen pa je še bolj približati cerkev Marijinega prikazanja obiskovalcem, ki še vedno in znova prihajajo na kraj milosti in se Materi priporočajo vsak v svojem jeziku.

Popravi mojo hišo - podrobnejša predstavitev


Projekcija feljtona Sveta Marija od Prikazanja in posnetek krstne izvedbe skladbe Ave Maris Stella

V dvorani Pastoralnega kulturnega centra Georgios ob cerkvi sv. Jurija v Piranu bodo v soboto, 29. septembra 2012, ob 20.00, v organizaciji Uredništva verskih oddaj na Televiziji Slovenija in župnije Piran predvajali projekcijo feljtona Sveta Marija od Prikazanja. Avtorica in režiserka projekta je Karmen Bončar, snemalca sta Boris Poropat in Silvo Plavec, montažerka pa Snežana Tadić. Na programu bo tudi posnetek krstne izvedbe skladbe Saše Fajona z naslovom Ave Maris Stella, ki so jo izvedli Obalni Komorni Orkester, MoPZ Izola, KD LPZ Dekani, ŽVS Korala Koper in MePZ Divača. Solist na Tartinijevi violini je bil Zdravko Pleše, dirigent pa Patrik Greblo. Za sliko je poskrbel Silvo Plavec, montažerja pa sta bila Alba Korošec in Marko Hočevar.


Dodatne informacije dobite pri strunjanskem župniku p. Niku Žvoklju OFM, tel. 05/678–20–05, e-naslov: [email protected] ali pri piranskem župniku Zorku Bajcu, tel. 05/673–34–40, e-naslov: [email protected].