Praznovanje godu svetega papeža Janeza Pavla II. v Poznanovcu

23.10.2021 Katoliška cerkev Katoliška cerkev, Praznik

V soboto 23. oktobra, so se verniki skupaj z duhovniki zbrali v Poznanovcu (župnija Brezmadežnega spočetja Blažene Device Marije, Mače) na slovesnem evharističnem slavju ob praznovanju spomina sv. papeža Janeza Pavla II., v čast katerega je bila v Poznanovcu zgrajena podružnična cerkev.

Slovesnost je na povabilo domačega župnika Marka, skupaj z duhovniki vodil soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. Na začetku svete maše je župnik Marko Toplak, pozdravil vse zbrane župljane, pa tudi vse romarje s svojimi duhovniki, v prvi cerkvi v zagrebški nadškofiji, posvečeni svetemu papežu Janezu Pavlu II. Pozdravil je tudi g. škofa msgr. dr. Petra Štumpfa ter mu in vsem zbranim prenesel pozdrave, molitveno in duhovno bližino zagrebškega nadškofa kardinala Josipa Bozanića. V pridigi se je škof Peter zahvalil za povabilo g. župniku in za dovoljenje g. kardinalu, da je lahko vodil sveto mašo. Škof Peter je izpostavil, da je papež Janez Pavel II. pomembno označil našo pot vere s svojo pastoralno in učiteljsko besedo, saj se je že v njegovem življenju čutilo, da je svetnik. Ob spominu na srečanje z neko Italijanko, ki je v molitvi prosila za pomoč sv. Janeza Pavla II. za svojega sina, je izpostavil, da lahko vsak človek čuti neizmerno in neutrudno bližino svetega papeža, pri čemer je sklenil, da je sveti Janez Pavel II. bil papež človeških src. Škof Peter je izpostavil, da je bil sveti Janez Pavel II. velik prijatelj in zlati most med Hrvati in Slovenci, ker je dobro poznal starodavne etnične korenine naših narodov. Rad je obiskoval pomembne kraje katoliške vere naših ljudstev tako, da nas je nenehno vabil in spodbujal, da na široko odpremo vrata Kristusu in k hoji po poti svetosti. Sveti Janez Pavel II. nam je pokazal, da je svetost cilj vsakega kristjana. Svetost ni privilegij za nekatere, ampak priložnost za vse.
Škof Peter je ob koncu pridige poudaril, da smo Hrvati in Slovenci močno povezani v čaščenju nebeške Mater Marije. Vse je povabil prihodnje leto, 8. oktobra, na romarsko srečanje Slovencev in Hrvatov, ki bo v škofiji Murska Sobota, v škofovi rojstni župniji Beltinci. Tam se bomo ponovno povezali kot bratje in sestre v Kristusu. Pridružili se nam bodo tudi Madžari, ki tam živijo z nami in tudi nekateri iz njihove matične domovine.
Ob koncu svete maše se je župnik Marko zahvalil dragemu Bogu, ki nam je omogočil, da smo v veselem občestvu obhajali spomin na svetega Janeza Pavla II., ter se zahvalil številnim faranom, ki so sodelovali pri organizaciji slovesnosti. Prav tako se je zahvalil vsem župljanom in romarjem ter duhovnikom za prihod in molitev. Čisto na koncu pa se je župnik zahvalil voditelju slovesnosti msgr. dr. Petru Štumpfu za njegov prihod v Poznanovec, pa tudi za vse molitve in spodbudne besede v današnjih izzivalnih časih ter za pričevanje o povezanosti med hrvaškim in slovenskim ljudstvom. Predstavniki župnije so škofu Petru izročili kip sv. Janeza Pavla II., da ga bo trajno spominjal na občestvo Cerkve ter našo povezanost.

Tiskovni urad SŠK