Praznovanje obletnice smrti Janeza Frančiška Gnidovca

Škof Janez Frančišek Gnidovec Škof Janez Frančišek Gnidovec

V cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani bo v petek, 3. februarja 2012, slovesnost ob obletnici smrti škofa Janeza Frančiška Gnidovca (1873–1939). Ob 16.00 se bo začelo češčenje Najsvetejšega, ob 18.00 bodo pete litanije, ob 18.30 pa bo maša, ki jo bo skupaj s skopskim škofom Kirom Stojanovim ter duhovniki daroval ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. V sredo, 1. in v četrtek, 2. februarja 2012, ob 18.30, bo v okviru večernega bogoslužja v cerkvi Srca Jezusovega duhovna priprava na omenjeno praznovanje.

Osnovni podatki o Božjem služabniku Janezu Frančišku Gnidovcu, za katerega je v teku beatifikacijski postopek, so zbrani na spletni strani www.gnidovec.si. Novosti v postopku zaenkrat ni, saj je zdravniška preiskava domnevne ozdravitve na Gnidovčevo priprošnjo še vedno pod drobnogledom. Preverjanje pristnosti lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let.

Gnidovčevi nasledniki na slovesnosti v Ljubljani

Nadškof Stres je na pobudo vicepostulatorja Gnidovčevega postopka k maši na Tabor povabil škofe, ki so bodisi Gnidovčevi nasledniki bodisi so z njim povezani preko znanih osebnosti. Namen vabila je internacionalizacija Gnidovčevega lika in postopka za njegovo beatifikacijo.

Ljubljanski nadškof je povabil zagrebškega nadškofa kardinala Josipa Bozanića, naslednika blaženega Alojzija Stepinca (1898–1960), ki se je pred imenovanjem za zagrebškega nadškofa pomočnika odločil, da se odzove vabilu škofa Gnidovca in odide v Makedonijo, a mu nadškof Antun Bauer tega ni dovolil. Stepinac je bil na pogrebu škofa Gnidovca. Kardinala Bozanića bo v Ljubljani zastopal nadškofijski ekonom iz Zagreba msgr. Ivan Hren.

Škof apostolske administrature Prizren s sedežem v Prištini na Kosovu msgr. Dode Gjergji je naslednik škofa Gnidovca za področje Kosova in v Ljubljani zaradi obveznosti ne bo navzoč.

V Ljubljano bo kot naslednik škofa Gnidovca prišel skopski škof in apostolski eksarh katoličanov vzhodnega obreda v Makedoniji msgr. Kiro Stojanov. Škof Stojanov se je rodil 9. aprila 1959 v vasi Radovo pri Strumici v Makedoniji. Duhovniško posvečenje je prejel 6. aprila 1986. Na vzhodnem inštitutu v Rimu je študij cerkvenega prava sklenil z disertacijo o zgodovinskem in pravnem okviru Katoliške Cerkve vzhodnega obreda v Makedoniji in nato deloval na sedežu križevske eparhije ter v župniji v Radovu. Januarja leta 1999 je bil imenovan za pomožnega škofa, škofovsko posvečenje pa je prejel 1. maja istega leta v skopski stolnici. Glavni posvečevalec je bil takratni tajnik Kongregacije za vzhodne Cerkve ukrajinski nadškof Miroslav Stefan Marusyn. Po smrti škofa Joakima Herbuta je bil 20. julija Stojanov 2005 imenovan za skopskega škofa in apostolskega eksarha.