Predavanje škofa Jamnika v Kyotu na Japonskem

19.10.2015 Kyoto, Japonska Škofija Ljubljana, Predavanje

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik bo od 19. do 24. oktobra imel predavanja za študente v Kyotu na Japonskem in sicer na Kyoto Notre Dame University. Tja odhaja na povabilo profesorjev in vodstva univerze, saj se je z njimi srečeval na različnih drugih konferencah Vzhodno azijskih univerz (Tokio, Seoul, Manila).

Glavne teme predavanj bodo sodobna etična vprašanja s katerimi se srečujeta evropska in ameriška civilizacija v globalnem svetu: vprašanje človekovega dostojanstva, atomizacija (skrajni individualizem) sodobne zahodne družbe, problem divjega liberalizma, pluralnosti in civilne družbe. Prav tako bo tema predavanj tudi medverski dialog. Škof Jamnik se bo pogovarjal o sodelovanju med Kyoto University in Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani. O tem so že potekali pogovori, tako da se pričakuje podpis dokumenta o medsebojni izmenjavi študentov in gostovanju profesorjev.

V globalnem svetu je nujno okrepiti sodelovanje z azijskim svetom, saj se Evropa in tudi Slovenija lahko marsičesa naučita od teh starodavnih kultur, religij, znanosti, umetnosti... Hkrati pa lahko tudi mi prispevamo svoj pogled, ki temelji na krščanskih koreninah, in grško-rimskem humanizmu.