Predavanje Tineta Goleža z naslovom Prva znanstvena odprava

Razdalja med Zemljo in Soncem - vir - splet Razdalja med Zemljo in Soncem - vir - splet

Francoski inštitut in Škofijska klasična gimnazija iz Zavoda sv. Stanislava ob 340-letnici prve meritve astronomske enote[1] in 20-letnici ponovnega delovanja Škofijske klasične gimnazije pripravljata poljudnoznanstveno predavanje o prvi znanstveni odpravi, ki jo je organiziral Jean-Dominique Cassini. Predavanje bo v četrtek, 18. oktobra 2012, ob 18.00, v mediateki Francoskega inštituta na Bregu 12 v Ljubljani in bo potekalo v slovenskem jeziku.

Predavatelj mag. Tine Golež bo predstavil izjemno delo Jean-Dominiquea Cassinija, prvega direktorja Pariškega observatorija, ki je s svojim sodelavcem Jeanom Richerjem v času Ludvika XIV. organiziral prvo znanstveno odpravo v Francosko Gvajano, da bi izmeril razdaljo med Zemljo in Marsom in na podlagi teh meritev prvič izračunali razdaljo med Zemljo in Soncem. Odprava je Cassiniju omogočila, da je leta 1672 kot prvi izračunal astronomsko enoto.

Tine Golež je profesor fizike na Škofijski klasični gimnaziji in avtor strokovnih člankov s področja fizike in poučevanja fizike ter poljudnoznanstvenih člankov o zgodovini znanosti in povezavah fizike z drugimi znanstvenimi disciplinami.


Dodatne informacije dobite pri pomočnici direktorja Zavoda sv. Stanislava Lily Schweiger Kotar na Štuli 23 v Šentvidu nad Ljubljano, tel. 01/582–21–51, e-naslov: [email protected].


[1] Astronomska enota je dolžinska enota, ki se največ uporablja v astronomiji in je približno enaka razdalji Zemlje od Sonca.