Predsednik SŠK škof Andrej Saje kot delegat sodeloval na plenarnem zasedanju Italijanske škofovske konference

25.5.2023 Vatikan SŠK
Foto: SŠK Foto: SŠK

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) in novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje se je kot delegat SŠK med 22. in 25. majem 2023 v Vatikanu udeležil plenarnega zasedanja Italijanske škofovske konference (CEI).

Geslo plenarnega zasedanja je bilo V poslušanju tega, kar Duh govori Cerkvam. Koraki k razločevanju. V središču razprav je bila sinodalna pot Katoliške cerkve v Italiji. V vsebinskih poudarkih so izpostavili usvojitev metode "duhovnega pogovora" kot stalnega sinodalnega sloga in potrebnost delavnic, oziroma, kot so jih poimenovali, »gradbišč«, ki jih bo potrebno izvajati tudi v prihodnje. S pomočjo delovnih sinodalnih skupin je skupščina opredelila pet temeljnih smeri za operativno razločevanje. Te so: poslanstvo na način bližine; jezik oznanjevanja, bogoslužja in komunikacije; formacija in uvajanje v krščansko življenje; soodgovornost pri vodenju skupnosti ter revizija in ovrednotenje struktur.

Plenarnega zasedanja CEI se je udeležilo 225 članov, 29 upokojenih škofov, apostolski nuncij v Italiji, podpredsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), 20 delegatov tujih škofovskih konferenc, 15 predstavnikov vernikov in posvečenih oseb ter 330 škofijskih referentov sinodalne poti.

Zasedanje je sklenil predsednik CEI in bolonjski kardinal Matteo Maria Zuppi s sveto mašo v baziliki sv. Petra. Med pridigo je izpostavil pomen sinodalne poti za krajevno Cerkev in držo romarja, kakor sta jo imela učenca na poti v Emavs, da bi tudi kristjani z enako držo gojili odprtost do evangeljskega sporočila.

 

Tajništvo SŠK