Predsednik SŠK škof Andrej Saje na delovnem kosilu gostil predsednico Republike Slovenije dr. Natašo Pirc Musar

28.6.2023 Novo mesto Civilna družba, SŠK

Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference, msgr. dr. Andrej Saje, je danes s slovenskimi škofi na delovnem kosilu gostil predsednico Republike Slovenije dr. Natašo Pirc Musar.

Škofje so s predsednico med drugim spregovorili predvsem o spodbudnih vtisih in pozitivnem sporočilu medreligijskega srečanja za dialog in mir na Balkanu, ki je pred dvema tednoma potekal v Kopru.

Škofje so se predsednici zahvalili za njeno pripravljenost na sodelovanje pri izvedbi tega projekta, ter poudarili, da je njena dejavna udeležba dogodku dala posebno težo. Ob tem je škof Saje izrazil upanje, da bo državno vodstvo tudi v prihodnje podpiralo trud Cerkve na področju graditve družbenega sožitja.

Poudaril je, da se verska svoboda uresničuje tudi v delovanju Cerkve, in sicer posamično in skupinsko, zasebno in javno. Javnemu izražanju vere in prispevku, ki ga Katoliška cerkev daje naši družbi, predstavlja podpora državnega vrha poseben pomen.

V nadaljevanju so škofje spregovorili tudi o prizadevanjih za spravo v našem narodu, ker imamo vsi: Cerkev, druge verske skupnosti, pa tudi država, pomembno vlogo v tem procesu. Pogovor je med drugim tekel tudi o možnostih dostojnega pokopa nasilno pobitih izpod Macesnove Gorice.

Škofje in predsednica države so se pogovarjali tudi o možnem obisku papeža Frančiška v Sloveniji, pri čemer so to željo močno podprli tako predsednica države kot škofje. Predsednica si je ogledala tudi novomeško stolnico, škofijski dvorec in spoznala zgodovino novomeške škofije, med drugim se je seznanila z romskim vprašanjem in oblikami pomoči, ki jih Cerkev nudi na tem področju.

Ob robu srečanja je škof Saje izrazil veselje in hvaležnost nad predsedničinim obiskom, saj je prvič v zgodovini predsednica države obiskala novomeško škofijo.

Tiskovni urad SŠK