Predstavitev 6. poročila Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč

16.5.2024 Ljubjana Knjiga, Sprava

Vabljeni na predstavitev 6. poročila Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč z naslovom 3.450 umorjenih, Bratomor v Jami pod Macesnovo gorico.

Predstavitev bo v četrtek, 16. maja, ob 11. uri v prostorih Galerije Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani. Z avtorji Poročila se bo pogovarjal urednik dr. Jože Dežman

Knjiga 3.450 umorjenih – bratomor v Jami pod Macesnovo gorico na 432 straneh predstavlja 16 prispevkov:

  • O začetkih raziskav Jame pod Macesnovo gorico poročajo dr. Andrej Mihevc, dr. Mitja Ferenc in dr. Uroš Košir.
  • Dr. Andrej Mihevc predstavi rekonstrukcijo jame.
  • Osrednja vsebina poročila so poročilo o arheološki raziskavi jame Luke Rozmana, antropološko poročilo dr. Petre Leben Seljak in analiza najdenih predmetov dr. Uroša Koširja.
  • Drugi del poročila so predstavitve zbirke predmetov iz prikritih morišč in grobišč v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije dr. Monike Kokalj Kočevar in odkritja dveh žrtev koncentracijskega taborišča v Šentvidu po skoraj 80 letih mag. Iva Piryja ter raziskovalnega projekta odkrivanja možnih novih morišč in grobišč v kraških jamah dr. Barbare Lampič, dr. Petra Mikša, Lee Rebernik in dr. Jureta Tičarja.
  • Pavel Jamnik predstavlja dnevnik četnika, umorjenega v Kočevskem rogu, dr. Uroš Košir pa nekaj dokumentov iz taborišča Bežigrad v Celju.
  • Dr. Jože Dežman opozarja na nepresežene posledice sistema ohranjanja in razvijanja revolucionarnih izročil na slovensko varovanje kulturne dediščine. Poročilo bogati 623 fotografij, zemljevidov in grafičnih predstavitev ter 68 statističnih preglednic.