Premierna predstavitev filma o škofu Antonu Vovku: Goreči škof

14.6.2017 ob 20:00 Ljubljana Škofija Ljubljana, Škof, Anton Vovk, Film

Nov film o ljubljanskem škofu dr. Antonu Vovku z naslovom Goreči škof bo premierno predstavljen v sredo,14. junija 2017, ob 20. uri v Antonovem domu na Viču (Tržaška cesta 85).

Film je bil ustvarjen v Studiu Hartitude, pod scenarij se je podpisal Rok Andres, izvršni producent in režiser pa je David Sipoš. Več o filmu si lahko preberete na spletni strani: www.antonvovk.si.

Ponovitve premiere bodo:

Ob izdaji filma so iz Vovkovega odbora zapisali:

Od smrti nadškofa Antona je minilo dobrih petdeset let, zato ga mlajši rod ne pozna. Poleg tega je bil eden tistih osebnosti, ki v javnosti spomin nanje ni mogel zaživeti. Njegovi sodobniki pa so ga ohranjali v spoštovanju in občudovanju, kajti bil je izreden kot človek in kot škof. Bog ga je obdaril s talenti, ki so mu v zapletenih in grobih razmerah med vojno in po njej pomagali, da je trdno stal, modro in zanesljivo vodil nadškofijo in zanjo veliko pretrpel. Vsem vernim tistega časa je bil kakor skala in svetilnik.

Svetniške poteze njegove osebnosti so spodbudile začetek postopka za njegovo beatifikacijo. V času, ko spoznavamo doslej prikrite velike osebnosti našega naroda, je Vovkov odbor želel, da tudi nadškofa Vovka spozna vsa slovenska javnost.

Tako je iz spominov in pričevanj nastal tudi dokumentarni film o njem. Pripravila ga je ekipa Davida Sipoša; njeno delo so tudi filmi o škofih Gnidovcu in Smeju ter o zakramentih.

Premiera tega filma bo 14. junija ob 20h v veliki dvorani Antonovega doma na Viču.

Ob tem bo tudi pogovor z ustvarjalci filma, pričevanje duhovnika in pesem duhovniškega okteta Oremus.

GOREČI ŠKOF - Official Trailer from Studio Haritude on Vimeo.