Pripadnost Cerkvi na Slovenskem je lahko močna tudi v tujini

23.3.2012 Celje Dom sv. Jožef, Duhovniki, Evropa
Izseljenski duhovniki s škofom Štumpfom v Celju Izseljenski duhovniki s škofom Štumpfom v Celju

Poročilo s 110. sestanka Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov, diakonov in pastoralnih sodelavcev v Evropi, ki je od 19. do 23. marca 2012 potekal pri sv. Jožefu v Celju

Slovenski izseljenski duhovniki, diakoni in pastoralni sodelavci v Evropi smo se od 19. do 23. marca 2012, srečali na spomladanski konferenci pri sv. Jožefu v Celju. S škofom dr. Petrom Štumpfom, ki se nam je pridružil v četrtek, 22. marca 2012, se nas je zbralo dvajset. Poleg temeljite analize posebnih pastoralnih razmer, v katerih delujemo, smo se posvetili skupnemu načrtovanju in zahtevam lokalnih Cerkva v Evropi, ki od nas vse bolj pričakujejo, da smo dejavni tudi v krajevnih Cerkvah, kjer živimo in delujemo. Največkrat je to povezano z dodatno obremenitvijo, vendar brez aktivnega vključevanja v pastoralne in strukturne načrte krajevnih Cerkva ne bomo mogli več ohraniti naše specifične pastorale, namenjene našim rojakinjam in rojakom, ki živijo v Evropi. O tem smo za oddajo Obzorje duha, ki bo na nacionalni televiziji na sporedu po veliki noči, spregovorili nekateri predstavniki naše izseljenske duhovniške skupnosti.

V sredo, 21. marca 2012, smo z zanimanjem prisluhnili predavanju kardinala dr. Franceta Rodeta, ki nam je na zanimiv in slikovit način predstavil položaj slovenskega duhovnika v zgodovini našega naroda in njegov položaj danes, ko se mora soočiti z izzivi sekularizirane družbe in s splošno razširjenim relativizmom. Po predavanju je sledil odprt pogovor. Škof Štumpf nam je razgrnil zemljevid dogajanj v Cerkvi na Slovenskem, kar je bilo dobro izhodišče za pogovor in izmenjavo mnenj. Ker smo bili tik pred referendumom o Družinskem zakoniku, smo precej časa namenili tudi tej temi.

Duhovni utrip našega druženja sta dajali skupna molitev brevirja in vsakodnevna evharistija. Pri četrtkovem kosilu se nam je pridružil tudi ordinarij celjske škofije msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Skupno bivanje in druženje v gostoljubnem domu sv. Jožefa, skupna molitev, pogovori in načrtovanje so nas opogumili in nam dali novih moči ter okrepili našo zavezanost poslanstvu, ki ga opravljamo v Evropi, še dodatno pa so poglobili naše vezi in ljubezen do Cerkve na Slovenskem.


Poročilo je pripravil Zvone Štrubelj.