Prisotnost Cerkve v medmrežju: Povezovati in vzgajati za odnose v digitalnem svetu

5.11.2014 Atene, Grčija CCEE, Medij

Cerkev je v medmrežju prisotna zato, ker je poklicana spremljati in biti blizu vsakemu posamezniku. Ne gre za strategijo komuniciranja ampak za odgovor svojemu misijonskemu poslanstvu. Seveda medmrežje ni brez pasti, utopij in izzivi so zahtevni. Ne glede na to, pa Cerkev ne odstopa od želje po oznanjevanju vesele novice o Jezusu, tam kjer ljudje živijo.

Na povabilo msgr. Sebastianosa Rossolatosa, atenskega nadškofa in Msgr. Dimitriosa Salachasa, apostolskega administratorja za katoličane bizantinskega obreda, se je v Ateneh zbralo okrog 40 škofov in strokovnjakov za medije, pri evropskih škofovsih Konferencah, da bi razmišljali o temi, Komunikacija kot srečanje med pristnostjo in realnostjo.

Srečanje, ki ga je organizirala Komisija CCEE za družbeno obveščanje, je vodil msgr. José Ignacio Munilla Aguirre, škof iz San Sebastjana (Španija), ki je predsednik Komisije CCEE ter don Michel Remery, pomočnik generalnega tajnika CCEE.

V grški prestolnici so udeležencem pri razmišljanju pomagali: msgr. Claudio Celli, predsednik Papeškega sveta za družbeno obveščaje, p. Antonio Spadaro DJ, urednik revije La Civiltà Cattolica, prof. Arturo Merayo Perez, docent fakultete za komunikacijske vede na Univerzi za glasbo (Španija) in p. Roderick Vonhögen, ustanovitelj Star Quest Production Network in Trideo TV (Nizozemska).

Na srečanju so sodelovali tudi msgr. Edward Joseph Adams, apostolski nuncij v Grčiji in g. Alexandros Katsiaras, direktor cerkvenega radijskega in telefonskega oddajnika v Grčiji.

Iz poročil, prispevkov in razprav v dvorani se jasno razbere, kako je medmrežje pripeljalo do antropoloških sprememb, ki se kažejo v socialnem in duhovnem življenju uporabnikov in nas poziva k novemu pristopu Cerkve.

Vzgoja za pravilno uporabo tehnologije in uravnotežena prisotnost Cerkve v tem digitalnem prostoru, sta bili dve temi, ki sta udeležence najbolj pritegnili.

Pred nevarnostjo, pred katero so izpostavljeni mladi – in ne samo oni – da bi jih digitalni svet povsem posrkal, da bi to bila njihova edina, stvarnost, je za Cerkev izziv, da bi vložila več truda za vzgojo, da bi digitalni svet uporabljali kot priložnost za resnične, prave odnose.

V tem smislu je Cerkev poklicana k novi interpretaciji oseb v svoji dvojni dimenziji: fizični in digitalni. To pa bo možno le v kolikor bo medmrežje mišljeno kot “prostor življenja” in ne le kot orodje.

Tako kakor se navzočnost Cerkve v medmrežju ne sme ustaviti le pri vsebini in pozabiti na dimenzijo odnosa z uporabniki, prav tako bi bilo napačno skrčiti internet samo v sistem relacije in prezreti vsebino oznanila.

V tem smislu je papež Frančišek dober zgled tega ravnovesja, ki ga danes zahteva komunikacija. Zaradi svoje naravne sposobnosti ustvarjanja odnosov je znal preseči to dvojnost. Zaradi njegove težnje, da bi se srečal z vsako posamezno osebo, uspe priti ne samo do src ljudi, ampak tudi do njihove miselnosti, tako da na jasen in sistematičen način posreduje pravo odrešenjsko oznanilo, ki je Jezus Kristus. Danes je torej Cerkev poklicana, da uravnoteži vsebino in sredstva komuniciranja ter empatijo z vsebino, ki jo posreduje.

Med srečanjem so si udeleženci podelili mnoge uspešne izkušnje, ki udejanjajo povezovanje teh dimenzij. V tem smislu Cerkev danes dejansko z mnogimi poizkusi uresničuje trenutek sinteze in integracije. Primer take posrečene izkušnje je poročilo p. Rodericka Vonhögena, ki je s svojimi blogi in podcastsi, na temo aktualne kulture množice, ki gre od Herrya Potterja k sagi Star Wars, uspel prinesti Kristusovo veselo oznanilo v tako imenovano “nasprotno” okolje. Trenutno se ta nizozemski duhovnik trudi za realizacijo novega projekta Trideo TV, ki bo v splet vnašal kratke video posnetke.

Udeleženci srečanja so spoznali tudi delovanje odbora za družbeno obveščanje pri tiskovnem uradu grške škofovske konference, ki ga je predstavil direktor Sebastianos Roussos.

Čeprav je Cerkev v Grčiji v manjšini, se je v zadnjih letih znatno povečala zardi njenih mnogih priseljencev. To je povzročilo številne spremembe tudi v informacijski ponudbi, na kateri temelji ideja, da bi k soodgovornosti in sodelovanju privabili tudi različne lokalne skupnosti, prav preko uporabe novih sredstev družbenega obveščanja. Iz dnevnika na večjezičnem portalu (www.cathecclesia.gr) je razvidno, da odgovorna vključitev lokalnih skupnosti napravlja to malo Cerkev živahno in predvsem dinamično, medtem, ko ustvarja odnose in skupnosti. Ne dolgo od tega, se je Cerkev v Grčiji odločila, da ustanovi Web TV in pripravi aplikacijo za pametne telefone, da bi pospešila duhovno rast predvsem med mladimi.

Po obisku Atenskega aeropaga, ko so se udeleženci spomnili na še vedno aktualno Skupno izjavo papeža Janeza Pavla II in njegove blaženosti Christodoulosa, o krščanskih koreninah Evrope (2001), so se v sredo, 5. novembra, odpravili v Korint.

Med potjo je msgr. Dimitrios Salachas vodil razmišljanje Komunikacija sv. Pavla v aeropagu v Korintu. Pri tem je razvil misel, kako nas zgled apostola, vzornika za današnjo komunikacijo Cerkve, spodbuja k poživitvi čuta edinosti človeške družine, nagovarja k solidarnosti in k resničnemu trudu za bolj dostojno življenje.

 

msgr. dr. Peter Štumpf,
murskosoboški škof in predsednik Komisije
za sredstva družbenega obveščanja pri SŠK