Prispevek ljubljanskega nadškofa Antona Stresa ob predstavitvi zbornika Mati mnogih cerkva

22.6.2012 ob 12:30 Ljubljana Kultura, Škofija Ljubljana

Ko sta se pred davnimi petimi stoletji in pol papež in cesar odločila, da bosta ustanovila novo krajevno Cerkev s sedežem v Ljubljani, sta bila očitno prepričana, da bo nova škofija s svojimi škofi, duhovniki in verniki še bolj uspešno ohranjala in krepila krščansko vero in njene vrednote svojih članov. Papež Pij II. je zapisal, da potrjuje novo škofijo »za pomnožitev vere ljudstva«.

Samo pomnožitev vere je od zunaj težko ugotoviti, ugotovimo pa lahko njene vidne izraze. Med njimi so tudi župnije. Na začetku jih je bilo samo petnajst, pri čemer moramo upoštevati, da so bile neprimerno obsežnejše kot so župnije danes. Ob 550-letnici nadškofija šteje 233 teritorialnih in 1 personalno župnijo.

Razvoj škofije in njenih ustanov lepo prikazuje najnovejša knjiga o škofiji, ki jo imate v roki. Strokovno zgodovinsko monografijo o škofiji smo v tem jubilejnem letu že izdali. To je zajetna knjiga Ljubljanska škofija 550 let, kjer je prvič tako izčrpno podana zgodovina škofije iz najrazličnejših zornih kotov. Tu pa imamo v rokah knjigo, kjer je poleg krajšega zgodovinskega prikaza podan prerez sedanjosti in se lahko na svoj način najde vsak vernik nadškofije preko svoje župnije, ki je v njej na kratko opisana. To je svojevrstna osebna izkaznica škofije kot velikega občestva manjših občestev, ki so tukaj prikazana preko slik svojih najpomembnejših cerkva in osnovnih podatkov. Škofija ni oddaljena centralna ustanova daleč od svojih vernikov, ampak velika družina župnijskih družin in to je s to knjigo prikazano zelo nazorno in sem prepričan, da bo prispevalo k skupni medsebojni povezanosti in spoznanju, kako raznoliki smo, a vendar enotni in ponosni, da smemo pripadati Katoliški Cerkvi. Za to knjigo se najlepše zahvaljujem vsem, ki so jo pripravili in izdali: založbi Družina in njenemu direktorju gospodu Tonetu Rodetu, uredniku msgr. mag. Franciju Petriču, piscem člankov prof. dr. Metodu Benediku in msgr. Francu Trunklju ter drugim sodelavcem v redakciji, posebno še gospodu Marjanu Smrketu za lepe fotografije.

Letošnje jubilejno leto smo si zamislili tako, da bi okrepili zavest pripadnosti svoji škofiji in preko nje vesoljni Cerkvi. Ta nazorna in lepa predstavitev bogatega verskega izročila, ki danes odlikuje naše župnije in druge sestavne dele ljubljanske nadškofije, naj nas še globlje zaveže in utrdi v zavednosti in hvaležnem ponosu, da bomo danes in jutri ostali zvesti svoji nalogi »za pomnožitev vere ljudstva«.

 

msgr. dr. Anton Stres
ljubljanski nadškof metropolit