Program obiska papeža Frančiška na grški otok Lesbos

16.4.2016 Lesbos, Grčija Begunec, Papež Frančišek
Foto: CTV Foto: CTV

Papež Frančišek bo v soboto, 16. aprila 2016, obiskal grški otok Lesbos. Ob 10.20 bo pristal na letališču Mytilene, kjer ga bodo sprejeli grški premier, carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej, metropolit Ieronymos, atenski nadškof in vse Grčije ter predsednik Grške škofovske konference nadškof Fragkiskos Papamanolis OFM Cap.

Ob 11.15 bo papež prispel v begunski sprejemni center Mòria refugee camp, kjer je nastanjenih 2500 pribežnikov. Ob 12.30 bodo na sporedu nagovori visokih gostov, sledil bo podpis skupne izjave ter kosilo v zabojniku sprejemnega centra. Ob 13.45 bo sveti oče obiskal lokalno prebivalstvo ter se srečal z obalno stražo. Ob sklepu bodo papež Frančišek in ostali verski predstavniki zmolili molitev za žrtve migracij. Pred odhodom, ob 14.30, se bo papež zadržal v zasebnem pogovoru z verskimi predstavniki, nato bo sledil povratek v Rim.

Obisk Lesbosa je trinajsto mednarodno potovanje papeža Frančiška in četrto v Evropi. Poleg evropskega parlamenta je obiskal Tirano (Albanija), Turčijo in Sarajevo (BiH). Spomnimo, da je papež Frančišek kmalu po izvolitvi na presenečenje mnogih obiskal italijanski otok Lampedusa, prav tako z namenom, da se sreča z migranti in begunci. Kot je dejal p. Lombardi, papež sredi velike humanitarne krize ponovno posega na področje migracije in beguncev.

Več na slovenski spletni strani Radia Vatikan ter na spletni strani Svetega sedeža.