Nika Kržišnik, prostovoljka youngCaritas prejemnica državnega priznanja na področju prostovoljstva

5.6.2024 Ljubljana Karitas, Civilna družba, Nagrada
Foto: karitas.si Foto: karitas.si

V sredo, 5. 6. 2024 je na osrednji slovesnosti v Predsedniški palači, Nika Kržišnik, prostovoljka youngCaritas – Mlada Karitas, prejela državno priznanje na področju prostovoljstva. Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva je zaslužnim prostovoljcem podelil državno nagrado in priznanja za prostovoljstvo. Nagrado in priznanja pa je slovesno izročila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Na Slovenski karitas je Nika od leta 2016 animatorka na letovanja otrok iz socialno ogroženih družin Počitnicah Biserov, od leta 2023 pa je tudi del voditeljske ekipe. Vrsto let je aktivna tudi na področju razvoja programa youngCaritas – Mlada Karitas v Sloveniji. Sodeluje pri projektu Povezani preko telefona, kjer je sodelovala kot ena izmed prostovoljk za pogovor s starejšimi in osamljenimi preko telefona. V času epidemije se je med mladimi prostovoljci porodila ideja o projektu, pri katerem so pisali na roke napisana pisma za starejše in osamljene – Pismo za lepši dan. Nika je ena izmed vodij projekta in predstavlja gonilno silo, da projekt tudi po epidemiji vsako leto zaživi in osreči veliko posameznikov. V letu 2021 je sodelovalo 3.315 piscev, ki so skupno prispevali 5.192 pisem. V letu 2023 pa so zbrali kar 8.248 pisem. Sodeluje v projektu Zgodbe oblek v okviru katerega skupaj z ostalimi prostovoljci organizira šiviljske delavnice, kjer podpirajo popravljanje oblačil in izmenjevalnice oblačil – pri teh pa je dodana vrednost ta, da posameznik, ki prinese oblačila na izmenjevalnice napiše zgodbo temu oblačilu. Od leta 2022 sodeluje kot predstavnica youngCaritas – Mlade karitas, kjer sodeluje na področju promocije prostovoljstva med mladimi in skrbi za dobro vidnost aktivnosti na socialnih omrežjih. Nika je sodelovala tudi v Župnijski karitas pri razdeljevanju hrane in pogovori s prevzemniki pomoči. Prostovoljstvo je velik del njenega življenja in tako sodeluje tudi pri drugih organizacijah.

Misel Nike Kržišnik, youngCaritas: »Prostovoljstvo je zame nekaj vsakdanjega in je način na katerega lahko ljudem, ki jih življenje trenutno morda ne gleda tako zelo lepo prinesem ali pa vsaj poskušam prinesti malo ljubezni in miru. To priznanje je zame prišlo povsem nepričakovano. Sem pa zanj in za youngCaitsa, ki je prepoznal moj trud in potencial, izjemno hvaležna. Ob tem sem vesela, da nas prostovoljce vidijo in podpirajo tudi na državni ravni in vsekakor je to zamen tudi motivacija za naprej. Ob tem pa bi želela reči iskrena hvala vsem vam soprostovoljcem, ki svoj čas tako nesebično delite in soustvarjate prijaznejši svet. Hvala, da vam je mar in da sta vam zadostna nagrada iskren nasmeh in preprosti hvala.«