Prva evropska delavnica z naslovom “Soočanje s preteklim nasiljem v Bosni in Hercegovini”

24.9.2014 Bosna in Hercegovina Evropa, Sprava

Prvo evropsko delavnico z naslovom “Soočanje s preteklim nasiljem v Bosni in Hercegovini” so organizirali Medverski svet Bosne in Hercegovine, fundacija Maximilian Kolbe ter Renovabis s podporo funadacije EVZ. Misijo, ki je potekala od 17. do 24 septembra, so pripravili predstavniki iz različnih verskih skupnosti in Cerkva v Bosni in Hercegovini: Islamska skupnost, Srbska pravoslavna cerkev, Katoliška Cerkev in Judovska skupnost. Skupaj s predstavniki drugih evropskih držav, ki so se pridružili iz Nemčije, Italije, Litve, Albanije, Irske in Slovenije, so obiskali nekatera mesta množičnih pobojev. Mesta trpljenja Bošnjakov (Tomašica iz občine Prijedor), Srbov (Prebilovci iz občine Čapljina), Hrvatov (Uzdol iz občine Prozor) in Judov (Donja Gradina iz občine Kozarska Dubica) so izbrali člani verskih skupnosti in Cerkva.

Po obisku vseh mest trpljenja in po srečanjih s preživelimi, želimo podati naslednjo izjavo:

 

Izjava

1.    Skupna vrednota v vseh naših religijah je zavezanost k dostojanstvu vsakega človeka. Iz dostojanstva izhaja temeljna pravica do življenja – pravica, ki jo moramo spoštovati, ne glede na razlike v narodnosti ali pripadnosti določeni veri.

2.    Položaj preživelih v družbi in odnos do civilnih žrtev v BiH, ne glede na nacionalno identiteto, je na zelo nizki ravni. Potrebno je spodbuditi kulturni dialog o vojnih zločinih in trpljenju civilistov. Glas preživelih se mora slišati.

3.    Potrebno je zagotoviti dostojno obeleževanje mest trpljenja civilistov s spominskimi ploščami ali spomeniki ter obiskovanje le-teh. Lokalne oblasti pozivamo, da bi pokazale več rahločutnosti za potrebe po obnovi teh mest. To še posebej velja za pokopališča. Vabimo jih tudi, da bi bili vključeni v organizacijo spominskih obeležij in srečanjih na teh mestih.

4.    Pozivamo vse, ki imajo informacije o pogrešanih osebah, da pokažejo sočutje in stopijo v stik s pristojnimi oblastmi, da bodo lahko žrtve dostojno pokopane in bodo lahko sorodniki našli svoj mir.

5.    Pristojne oblasti pozivamo, da še naprej iščejo pogrešane osebe in sodno preganjajo storilce vojnih zločinov. Samo tako bomo lahko zadostili zahtevi po pravici in zgradili varno prihodnost.

6.    Nujno je, da zaustavimo zanikanje vojnih zločinov in javno obsodimo vse vojne zločine ne glede na nacionalno ali versko identiteto žrtev ali storilcev.

7.    Vabimo vladne in nevladne organizacije ter vse posameznike, da prispevajo po svojih močeh k ponovni vzpostavitvi dostojanstva vseh žrtev v BiH in k izgradnji skupne prihodnosti ne glede na vero ali nacionalnost.


Mojca Perat