Prvi uradni obisk nadškofa msgr. Stanislava Zoreta v Jezuitskem duhovnem središču sv. Jožefa

Foto Rožič in Zore: Ljubljanski nadškof metropolit, msgr. Stanislav Zore, v pogovoru z novim predstojnikom skupnosti sv. Jožefa, p. Petrom Rožičem. Foto Rožič in Zore: Ljubljanski nadškof metropolit, msgr. Stanislav Zore, v pogovoru z novim predstojnikom skupnosti sv. Jožefa, p. Petrom Rožičem.

V četrtek, 5. novembra 2015, je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore obiskal Jezuitsko duhovno središče sv. Jožefa (v nadaljevanju: JDSJ) na Poljanah v Ljubljani. Pozdravil je prizadevanja jezuitov za okrepitev vzgoje in oblikovanje mladih ter se v pogovoru dotaknil tudi aktualnih družbeno političnih tem.

Rektor JDSJ, p. Peter Rožič, je msgr. Zoretu najprej razložil načrte za okrepitev dolgoletnega izobraževanja mladih pri sv. Jožefu in za gradnjo novega študentskega centra. Slovenski jezuiti imajo namreč dolgoletno tradicijo vzgoje mladih, ki so jo v zadnjih desetletjih pomembno sooblikovali p. Silvo Šinkovec, p. Viljem Lovše in p. Tomaž Podobnik, za kar se jim je novi jezuitski predstojnik tudi zahvalil. Napovedal je, da se bo v naslednjih letih jezuitsko poslanstvo še okrepilo z načrtno vzgojo mladih za krščanske vrednote in za aktivno državljanstvo. Jezuiti si želijo vzgojiti mladino, ki bo lahko odgovarjala na potrebe časa in še posebej krajevne Cerkve. V tem duhu je v Italiji dolga leta  deloval pokojni p. Ivan Žužek, ki je bil vzgajan ravno pri sv. Jožefu, pozneje pa je postal ikona italijanskega skavtstva. Zanj je v pripravi postopek za beatifikacijo.

Visoki gost je jezuitom zaželel, »da bi z vso silovitostjo živeli svojo jezuitsko karizmo, saj je to največ, kar lahko dajo Cerkvi, ker ostaja potreba po evangelizaciji konkretnih ljudi in razmer, ista«. Poudaril je pomen Jezuitskega duhovnega središča sv. Jožefa, ki naj bo skupaj s cerkvijo sv. Jožefa žarišče duhovnosti za Ljubljano in za vso Slovenijo, za kristjane in za vse druge – nenazadnje je bilo tudi zgrajeno v ta namen, je poudaril nadškof Zore. Zbrane je povabil, naj delujejo povezovalno in naj ustvarjajo iz Boga za ljudi.

Metropolitu se zdi pomembno, da Slovenija zaživi kot celota in da mlade še naprej vzgajamo v krščanskih vrednotah, ki pri prvih generacijah maturantov katoliških šol že daje konkretne družbene sadove in pokončne kristjane, ki si upajo javno pokazati svojo držo. Ob tem se je dotaknil tudi nedavne sinode o družini in dejal: »Polagam vam na srce besede papeža Frančiška, ki je ob sinodi dejal, da hodimo skupno pot, pot skupnega iskanja«.

Msgr. Stanislav Zore se je v pogovoru dotaknil še begunske problematike. Poudaril je, da bomo pred Bogom Očetom še najbolj sojeni po kosu kruha ali kozarcu vode, ki ga (ne) bomo dali sočloveku. Je pa ob tem poudaril tudi vlogo države, ki je dolžna poskrbeti tako za varnost beguncev kot za varnost lastnih državljanov, ter moč svetovnih voditeljev, ki lahko edini vplivajo na rešitev begunske krize.

Rektor Rožič se je gospodu nadškofu za obisk zahvalil z Jožefovo lilijo. S tem so jezuiti začeli istoimenski projekt, s pomočjo katerega bodo zbirali sredstva za nastajajoči študentski center. Visoki gost je prvi prejel cvet, ki predstavlja svetega Jožefa – zavetnika jezuitov in slovenskih družin. Slednje bodo lahko z nakupom Jožefove lilije donirale v poseben sklad za študentski center oziroma za jezuitsko vzgojno delo z mladimi.

Dodatne informacije:
Karolina Vrtačnik, PR pisarna JDSJ, 040 45 98 45