Prvo srečanje Mediteranskega mladinskega sveta

9.8.2023 Firence, Italija Mladina

Med 11. in 16. julijem 2023 je v Rimu in Firencah potekalo prvo srečanje Mediteranskega mladinskega sveta. Že tri leta se v različnih mestih srečujejo škofje in župani dežel ob Sredozemskem morju. Na njihovo pobudo je letos zaživel tudi mladinski svet. Vanj so bili povabljeni predstavniki škofovskih konferenc in sinod, ki obdajajo Sredozemsko morje.

Namen sveta je povezati delegate, da spoznamo resničnost Mediterana (težave in lepote skupnega prostora, ki ga zaznamuje Sredozemsko morje) in izkusimo dialog ter sobivanje, nato pa s pogovorom in izmenjavo idej ter izkušenj ponesemo izkušnjo v svoja domača okolja, poleg tega pa skušamo narediti tudi kakšen skupen projekt.

Prvi dnevi so bili posvečeni predvsem predstavitvi projekta, sprejemom (na Katoliški akciji v Rimu in pri Svetem sedežu) in uradni otvoritvi v Palazzo Vecchio v Firencah. 

V naslednjih dneh smo se v Firencah na delovnih srečanjih (plenarnih in v manjših skupinah) pogovarjali o petih temah (vera, skupnost, dialog, gostoljubnost in družbeno udejstvovanje). Po pogovorih smo izpostavili štiri področja, na katerih bomo gradili v prihodnosti:  1. evangelizacija in versko izobraževanje mladih, 2. promocija ideje o Mediteranu kot skupnem prostoru in potrebe po izobraževanju, 3. družbeno udejstvovanje – kristjani v družbenem kontekstu in 4. mednarodno povezovanje.

Zadnji dan smo delegati predstavili še svoje ideje o mogočih skupnih projektih in stvari, ki v posameznih državah na področju evangelizacije mladih in povezovanja že obstajajo.

Izvolili smo tudi predsedstvo, v katerem smo štirje člani, ki predstavljamo vsak svojo regijo (Južno Evropo, Jugovzhodno Evropo, Bližnji in Srednji Vzhod ter Severno Afriko). Koordinatorstvo celotnega mladinskega sveta je prevzela španska delegatka Pillar Shannon, sam pa sem postal predstavnik za Jugovzhodno Evropo.

Svet se bo v prihodnosti srečeval na spletu, enkrat letno pa se bomo srečali tudi v Firencah. 

Aleks Birsa Jogan