Na sobotni pustni iskrici zbrali več kot 43 tisoč evrov

3.3.2014

Na 12. Pustni Sobotni iskrici za nakup mleka za pakete hrane, ki jih družinam v stiski podarja Slovenska Karitas, zbrali več kot 43 tisoč evrov.

Na Radiu Ognjišče nadaljujemo tradicijo dobrodelnega pustnega rajanja. Tudi letos smo na pustno soboto pripravili Pustno Sobotno iskrico. Športno dvorano Zavoda svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano je danes, 1. marca 2014, med 12. in 14. uro napolnilo približno 3.000 maškar in njihovih spremljevalcev. S sredstvi, zbranimi na že 12. pustovanju z dobrim namenom, želimo pomagati družinam v stiski, ki prejemajo pakete hrane pri Slovenski Karitas. Dobri ljudje so darovali več kot 40 tisoč evrov.

Evropska unija je z novim letom ukinila pomoč v hrani najbolj ogroženim. Slovenska Karitas opaža, da se pri pripravi posebnih paketov za družine v stiski močno pozna odsotnost t. i. evropskega mleka. Da bi tistim otrokom, ki iz dneva v dan spoznavajo, kako hudo je lahko pomanjkanje, prinesli veselje, bomo z denarjem, zbranim na tokratni Pustni Sobotni iskrici, nakupili slovensko mleko. “Ko bo znana dokončna številka zbranih sredstev, se bomo začeli pogovarjati s proizvajalcem mleka. Uradno bomo določili, koliko mleka bo šlo v posamezno škofijsko Karitas, nato bomo proizvajalcu naročili, koliko naj ga pripelje v Ljubljano, Maribor, Celje, Koper, Novo mesto in Mursko Soboto. Nato bodo mleko delili sodelavci župnijskih Karitas družinam, ki jih je veliko,” je po koncu pustovanja z dobrim namenom pojasnila koordinatorka ukrepa hrane Evropske unije pri Slovenski Karitas Jožica Ličen. Odziva udeležencev dobrodelnega pustnega rajanja Radia Ognjišče in številnih poslušalcev, ki so darovali prek telefona, obrazca na naši spletni strani ali SMS sporočila, je bil zelo vesel generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic. “Presenečen sem nad dobroto, ki je tokrat na drugačen način dobila svoj izraz. Presenečen sem nad življenjem tukaj. Ljudje znamo dobroto podeliti tudi s sproščenostjo, sožitjem in drugačnostjo. Zdi se mi, da je to drugačen obraz dobrote. Tudi to rabimo. Da se zabavamo, nam je lepo in smo hkrati tudi radodarni,” nam je povedal v kratkem pogovoru.

12. Pustna Sobotna iskrica je privabila številne maškare od blizu in daleč. Tudi letos smo pozdravili in nagradili najbolj izvirne. Da so se vsi naplesali, so poskrbeli radijski muzikanti in Miškolinček, glasbeni projekt družine Urh in Radia Koper. Upamo, da je dobrodelno pustno rajanje pričaralo nasmeh na obraze udeležencev in tudi družin, ki jim bomo z zbranimi sredstvi pomagali.

O preteklih dobrodelnih akcijah

V prvih letih je naš pustni ples z dobrim namenom pomagal misijonskim deželam. Z darovi poslušalcev smo zgradili šoli v Kambodži, z rižem skušali omiliti lakoto v Afriki, kupili buldožer, ki še danes ravna poti na Madagaskarju, čolne, ki vozijo otroke po Amazonki. Pred nekaj leti smo poiskali namen doma in opremili sobo za umirjanje v bolnišnici za otroke na Stari gori pri Gorici, lani smo kupili opremo za Therasuit terapijo v osnovni šoli s prilagojenim programom v Mariboru. Vsako leto znova smo navdušeni nad odprtim srcem naših poslušalcev in neizmerno hvaležni za njihove darove. Tudi letos so dokazali, da pust ni le prazno veseljačenje, ampak je lahko tudi vir dobrega dela in misli na sočloveka.

Nekaj besed o Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče je ustanovilo Tiskovno društvo Ognjišče 5. junija 1994 v Kopru. Takrat je radio začel z lokalnim oddajanjem. Z neprekinjenim oddajanjem 24-urnega programa je začel 28. novembra 1994 v kleti Zavoda svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu [email protected] in na telefonski številki 01 292 75 04.

Helena Škrlec