Radio Ognjišče v 25 letih pripravil skoraj 220.000 ur programa

28.11.2019 Slovenija Radio Ognjišče
Foto: Radio Ognjišče Foto: Radio Ognjišče

V sklopu praznovanja 25. obletnice delovanja Radia Ognjišče je bila 26. novembra 2019 v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani novinarska konferenca ter srečanje z gosti, novinarji in poslovnimi partnerji. O delu radia sta spregovorila glavni urednik msgr. Franci Trstenjak in odgovorni urednik Tadej Sadar, radijski voditelj Jure Sešek pa je na šaljiv način z verzi predstavil 25-letno zgodovino edinega katoliškega radia pri nas.

28. novembra ob 17. uri bo minilo 25 let, odkar so začeli s štiriindvajseturnim programom. Za sodelavci Radia Ognjišče je 219.144 ur programa, v katerem je približno 40 odsotkov govornega dela, med glasbo pa več kot 70 odstotkov slovenske. »Drug drugega podprimo v prizadevanjih za dobro in lepo v naši domovini ter za ohranitev krščanskih korenin našega naroda,« je zbrane nagovoril msgr. Trstenjak. Dodal je, da je radio v letih delovanja omogočil 130 novih pesmi za zakladnico slovenske glasbe. »Ob našem osnovnem delu, ki je ustvarjanje radijskega programa, si prizadevamo za neposredni stik s svojimi poslušalci. Tako smo več kot 5.000 poslušalcev peljali na radijske počitnice, z Gala in drugimi koncerti smo razveselili blizu 100.000 obiskovalcev. Do zdaj smo pripravili 47 srečanj poslušalcev in prijateljev Radia Ognjišče, na katerih se je zbralo več kot 50.000 ljudi,« je dejal.

Trstenjak je spomnil na deset let kolesarjenja Od Marije k Mariji, s katerim se je zavrtelo že več kot 2.000 kilometrov ter omenil tudi dobrodelno akcijo Pustna Sobotna iskrica, ki je bila letos že sedemnajsta, v vseh teh letih pa je zbrala že več kot milijon evrov za projekte slovenskih misijonarjev. Spomnil je tudi na Prijatelje Radia Ognjišče: »To so podporni člani, dobrotniki, ki so se obvezali, da nas bodo po svojih zmožnostih finančno podpirali. Imamo jih več kot 15.000 in njihov delež pomeni 50 % vseh radijskih prihodkov.«

Trenutno oblikuje radijski program Radia Ognjišče 32 redno zaposlenih in 12 honorarnih sodelavcev.

Odgovorni urednik Radia Ognjišče Tadej Sadar se je zahvalil vsem, ki na takšen ali drugačen način omogočajo delovanje radia. O temeljni usmeritvi v prihodnje pa je dodal: »Odnos z drugim bo izziv za vsako družbo jutrišnjega dne in še posebej za vsak medij. Statistika kaže, da se več ukvarjamo z »ekrančki« kot drug z drugim in v zadnjih letih se že kaže sestradanost zaradi pomanjkanja iskrenih in toplih odnosov. Zato bo Radio Ognjišče še naprej spodbujal h konkretnim medosebnim odnosom, k solidarnosti.«

Poslanstvo radia je oznanjati veselo novico, je dejal. V nekaj besedah to pomeni biti 'človek človeku v povezavi s presežnim'. »Nenazadnje si želimo mirno plovbo in dejavno ter odločno besedo državnih institucij, ki nas pred drugo državo, v tem primeru Italijo, ne ščiti, ko govorimo o frekvencah, ter nas v boju s sodnimi mlini pušča same. Epilog te zgodbe je ugašanje naših oddajnikov na Primorskem. Ob tem je še toliko bolj nerazumljivo dejstvo, da gre za umanjkanje branjenja državne meje,« je bil jasen Sadar in še dodal, da če se moramo radijske postaje na našem ozemlju umikati zaradi tožb italijanskih radijskih postaj, gre torej za pomanjkljivo obrambo slovenskih naravnih dobrin.

Voditelj Jure Sešek je v verzih na nekoliko šaljiv način povzel 25-letno radijsko delo, tehnik Andrej Jerman pa je odpel pesem »Ko dvigneš me«. Srečanja so se udeležili številni poslovni partnerji ter predstavniki javnega življenja. Med njimi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, poslanci Alenka Jeraj, Iva Dimic, Tadeja Šuštar in Zmago Jelinčič, izvršni direktor Kluba slovenskih podjetnikov Goran Novakovič, nekdanji predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, vrhovna sodnika Barbara Zobec in Jan Zobec, glasbenik Slavko Avsenik ml., Zvone Žigon in Dejan Valentinčič z Urada vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu pa sta radiu izročila posebno priznanje.

 

Alen Salihović