Razstava 'Janez Čebulj – misijonar, pesnik in popotnik'

20.6.2024 Stična Razstava

Muzej krščanstva na Slovenskem z razstavo o misijonarju Janezu Čebulju (1832–1898) nadaljuje pregled zgodovine misijonskih aktivnosti, ki jih je v 19. stoletju vodil znameniti misijonar Friderik Irenej Baraga (1797–1868) s sodelavci na območju Velikih jezer v Severni Ameriki. Čeprav sodi Janez Čebulj v ožji krog Baragovih sodelavcev, je njegovo delo slabo poznano slovenski javnosti. 

Na panojski razstavi je prikazano zgodovinsko ozadje misijona na območju Velikih jezer, Čebuljevo življenje in delo, ter ohranjanje spomina na rojaka v občini Cerklje na Gorenjskem. To je prva samostojna muzejska razstava o misijonarju, ki si je zelo prizadeval za pravice ljudstev Očipve in Menomini na območju zahodno od Velikih jezer. Tekoče je govoril očipvejski jezik in si prizadeval za ohranjanje kulture staroselcev. 

Čebuljevo delovanje je dobro dokumentirano v ameriških zgodovinskih arhivih, razstava o njegovem delu pa  prikazuje, kako so njegovo življenje spremljali tiskani mediji tudi pri nas v drugi polovici 19. stoletja in začetku 20. stoletja. Pisne vire o njegovem bivanju v Ameriki dopolnjuje še manjša zbirka predmetov, ki jih je Čebulj poklonil Deželnemu muzeju za Kranjsko leta 1873, danes pa se nahajajo v Slovenskem etnografskem muzeju. Razstavo spremlja publikacija Janez Čebulj: Misijonar, pesnik in popotnik, ki jo je letos izdalo Kulturno umetniško društvo »Pod lipo« Adergas.

Razstavo sta pripravila dr. Marko Frelih, kustos v Slovenskem etnografskem muzeju in Barbara Rezar Grilc iz Adergasa. 

  • Organizatorja razstave: Muzej krščanstva na Slovenskem, Slovenski etnografski muzej, Kulturno umetniško društvo »Pod lipo« Adergas
  • Kustosa razstave: dr. Marko Frelih, Barbara Rezar Grilc
  • Lokacija: Muzej krščanstva na Slovenskem, Stična 17, 1295 Ivančna Gorica
  • Odprtje razstave: četrtek, 20. junij 2024, ob 18. uri
  • Trajanje razstave: 20. junij - 6. oktober 2024