Rimski Kolosej obarvan v rdeče: Da bi premagali brezbrižnost

24.2.2018 ob 18:00 Rim, Mosul, Alep Akcija, Diskriminacija, Kristjanofobija, Molitev

V soboto, 24. februarja 2018, od 18. ure bodo rimski Kolosej, stolnica sv. Pavla v iraškem Mosulu in maronitska cerkev sv. Elije v Alepu v Siriji obarvani v rdeče.

Na pobudo papeške karitativne organizacije Pomoč Cerkvi v stiski bodo izvedli akcijo svetlobnega obarvanja treh omenjenih stavb kot opomin na preganjane kristjane po vsem svetu z namenom, »da bi premagali brezbrižnost«.

 

 

Ta dan bo v Rimu na Largo Gaetana Agnesi, v neposredni bližini Koloseja, potekal tudi shod v opomin na preganjane kristjane. Shoda se bosta med drugim udeležila predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in generalni tajnik Italijanske škofovske konference msgr. Nunzio Galatino.

O položaju preganjanih kristjanov po svetu bodo poročali Ashiq Masih in Eisham Ashiq, mož in hčerka Asie Bibi, pakistanske kristjanke, ki je zaradi domnevnega bogoskrunstva obsojena na smrt, ter nigerijska katoličanka Rebecca Bitrus, ki so jo ugrabili in zlorabili islamski teroristi.
Italijanska veja organizacije Pomoč cerkvi v stiski je krvavo rdečo osvetlitev v opomin na preganjane kristjane prvič izvedla aprila 2016; takrat je rdeče zažarela Fontana di Trevi v Rimu. Medtem se je »množično izzivanje« razširilo tudi v druge države; med drugim je bil rdeče osvetljen tudi Kristusov kip v Riu de Janeiru.

Raziskave mednarodnih študijskih centrov in nevladnih organizacij so dokazale, da so kristjani najbolj preganjana verska skupnost na svetu. Po ocenah je bilo leta 2016 okrog 90.000 kristjanov ubitih zaradi svoje vere, leta 2015 jih je bilo okrog 105.000, v obodbju med letoma 2005 in 2015 pa 900.000. Preko 70 % žrtev je bilo v afriških vaseh in poglavitni razlog za preganjanje kristjanov je njihovo zavračanje, da bi prijeli za orožje in se udeleževali oboroženih spopadov.

Povzeto po spletni strani tednika Družina, spletni strani Pomoč Cerkvi v stiski, Aleteia ter Gordon-Conwell Resources.