Romanje mladih iz Škofije Murska Sobota na Poljsko

28.12.2022 Poljska Škofija Murska Sobota, Mladina, Romanje

27. decembra, na god svetega Janeza, kateremu je umirajoči Kristus razodel, da je Marija mati vseh, smo se mladi iz Škofije Murska Sobota podali ravno k njej – naši Materi. Toda naše izbrano svetišče ni bilo v naši domovini, ampak smo izbrali Jasno goro v Poljskem mestu Częstochowa. To je bila naša prva postaja na 4-dnevnem romanju po poteh Janeza Pavla II., ki ga organizira Škofijski odbor za mladino škofije Murska Sobota v sodelovanju s turistično agencijo Aritours.

Češko-Poljsko mejo smo prečkali šele v popoldanskih urah in se hitro povzpeli na hribček proti mogočnemu svetišču posvečenemu Devici Mariji, ki stoji v okviru pavlinskega samostana. Po sprehodu po mogočnem obzidju pod vodstvom in z razlago naše turistične vodnice gospe Dominike Koritnik Trepel, smo v eni od kapel obhajali tudi našo prvo skupno sveto mašo, ki jo je daroval naš duhovni vodja Aljaž Baša.

Še pred mašo pa smo se ustavili ob slavni in močno čaščeni ikoni Črne Marije, ki bi jo naj po legendi narisal sam evangelist Luka. 

Dobro naspani in okrepčani smo v sredo, 28. decembra namenjeni na ogled koncentracijskega taborišča Auschwitz, kjer se bomo spomnili vseh, ki so bili žrtve tamkajšnjih grozot, še posebej svetega Maksimilijana Kolbeja in svete Edith Stein. Pot bomo nadaljevali v svetišče Božjega usmiljenja in na grob svete Faustine Kowalske, še ene od svetniških oseb, ki se ji priporočamo na naši poti.  

V četrtek 29. decembra se bomo odpravili v Wieliczko, na ogled rudnika soli. Pozneje bomo v Krakovu obiskali novozgrajeno svetišče sv. papeža Janeza Pavla II. Ogledali si bomo še grad Wawel, kjer bomo obiskali katedralo z grobnicami kraljev ter pomembnih Poljakov in se sprehodili do enega najlepših renesančnh grajskih dvorišč v Evropi ter si ogledali staro mestno jedro z vsemi glavnimi znamenitosti.

Zadnji dan, v petek 30. decembra se bomo odpravili še na Kalwarijo Zebrzydowsko, poleg Čenstohove najbolj znano romarsko središče na Poljskem. Ustavili se bomo še v Wadowicah, rojstnem kraju sv. papeža Janeza Pavla II., ogledali si bomo farno cerkev in papeževo rojstno hišo, ki je spremenjena v muzej. 

Besedilo: Ajda Barbarič