Romanje sodelavcev Karitas ljubljanske nadškofije ob 25. letnici Škofijske karitas Ljubljana

Škofijsko karitas Ljubljana je 29.6.1990 na praznik svetih apostolov Petra in Pavla ustanovil takratni ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar in ji zaželel obilo Božjega blagoslova na njeni poti, ki se je začela v času vojne, prihoda beguncev in obsežnih poplav. Ob tem dogajanju se je Karitas pridružilo veliko prostovoljcev in njim gre zahvala, da je postala prepoznavna humanitarna organizacija v Sloveniji.

25. obletnico smo na Škofijski karitas Ljubljana obeležili z romanjem sodelavcev in prostovoljcev na Svete Gore nad Bistrico ob Sotli k Svetogorski Materi Božji.

Mašo je daroval ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, ki je v pridigi ob odlomku iz zadnjega poglavja Evangelija po Janezu o Jezusu in apostolu Petru govoril o odnosu med Jezusom in nami, karitativnimi delavci.

Ko so pojedli, je Jezus rekel Simonu Petru: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš bolj kakor tile?« Rekel mu je … »Gospod, ti vse veš, ti veš, da te imam rad.«

Sodelavci Škofijske karitas Ljubljana smo pri darovanju predstavili poslanstvo in zgodovino Karitas. Darovali smo žito, simbol trdnega in prilagodljivega, ki kljubuje težkim razmeram in bogato rodi v času žetve, kot se je dobrim in slabšim časom v vseh 25-tih letih prilagajala Karitas. Darovali smo kruh, saj Karitas že od vsega začetka pomaga socialno ogroženim družinam in posameznikom pri osnovnem preživetju. Sveča je simbolizirala vse ljudi v stiski, ki potrkajo na naša vrata, vse, zaradi katerih smo tu; sončnica z bogatim cvetom in številnimi cvetnimi listi množico prostovoljcev in vino darovalce, mnogi od njih so nam zvesti že vse od začetka naših akcij za zbiranje sredstev. Na koncu smo nadškofu izročili še zahvale naših prejemnikov.

Na Škofijski karitas Ljubljana s prav posebnim zadovoljstvom spremljamo rast prostovoljstva po Župnijskih karitas. Ponosni smo na dolgoletne prostovoljce, upanje pa nam vlivajo vedno nove moči, ki se pridružujejo našemu delu. Hvaležni smo vsem sedanjim in nekdanjim sodelavcem Škofijske karitas Ljubljana za 25 let predanega in predvsem poštenega dela, da se lahko danes kot verodosrtojna organizacija veselimo prihodnosti in še naprej zaupamo v Božji blagoslov in varstvo.

Romanje ob 25-ti obletnici je bila priložnost, da smo izrekli in izročili zahvalo tistim sodelavcem in prostovoljcem, ki so še prav posebej zaznamovali delo in razvoj Karitas v zadnjih 25-tih letih.

 

Škofijska karitas Ljubljana