Romanje v Velehrad

5.7.2013 Velehrad Katoliška cerkev
Sv. Ciril in Metod - 1150 let z nami Sv. Ciril in Metod - 1150 let z nami

Slovesnosti v Velehradu ob 1150-letnici prihoda sv. Cirila in Metoda na Moravsko so se v petek, 5. julija 2013, pridružili tudi slovenski verniki.

»Sv. Ciril in Metod – 1150 let z nami.« Ta napis je na mnogih krajih po vsej Češki nagovarjal romarje, ki so se zgrinjali v Velehrad, kjer je nekoč stala Metodova stolnica in kjer naj bi bil njegov grob. Metodova nadškofija je obsegala tudi ozemlje današnje Škofije Murska Sobota, zato so se slovesnosti udeležili tudi soboški škof dr. Peter Štumpf, sedem duhovnikov in romarji z dvema avtobusoma. V Velehrad so poromali tudi verniki celjske škofije s petimi avtobusi skupaj z duhovniki in s škofom dr. Stanislavom Lipovškom. Slovensko škofovsko konferenco je zastopal ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres. Slovenski romarji so se pridružili množici vernikov na prostranem trgu pred cerkvijo v Velehradu, kjer je slovesno sveto mašo ob nekaj deset tisoč glavi množici vernikov, ob številnih duhovnikih in tridesetih škofih daroval papežev legat kardinal Josip Bozanić iz Zagreba. Veličastnega slavja v zahvalo Bogu za velika misijonarja, apostola Slovanov, se je udeležil tudi predsednik Republike Češke Miloš Zeman in številni predstavniki javnega življenja.

Sv. brata Ciril in Metod sta na Moravskem in v Panoniji uvedla bogoslužje v narodnem jeziku, kar je kot splošno prakso sprejel šele 2. vatikanski cerkveni zbor. Polega tega sta začetnika književnosti večine slovanskih narodov. Prizadevala sta si za vero in kulturo slovanskih narodov. Njuno prizadevanje že 1150 let rodi obilne sadove. To je potrdila tudi množica romarjev, ki so zbrano sodelovali pri slovesni maši. To so potrdili tudi predstavniki vernikov, ki so pri darovanju prinašali darove: pastirsko palico kot znamenje duhovne oblasti apostola Petra in njegovih naslednikov, Sveto pismo v domačem jeziku, rožni venec kot znamenje vere in molitve, prižgano svečo, ikono sv. bratov, relikvije nekaterih svetnikov in drugo.

Slovenski romarji so se prvi dan romanja ustavili v Olomoucu in v Brnu. V soboto pa so obhajali mašo v praški katedrali sv. Vida na Hradčanih. Mašo je ob škofu dr. Petru Štumpfu, duhovnikih in vernikih daroval celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Po maši je blagoslovil spominsko ploščo na grobu Barbare Celjske, nemške, ogrske in češke kraljice, ki je umrla leta 1451 in je pokopana v tej stolnici. Romanje ob 1150-letnici prihoda sv. bratov so soboški romarji sklenili v Marijinem svetišču Svata Hora z litanijami Matere Božje.

Besedilo: Lojze Kozar ml.
Foto: Lojze Kozar ml., Klavdija Dominko
Fotogalerije
Veleherad.eu

Pastoralna služba škofije Murska Sobota