Romanje zaupanja na zemlji – Mednarodno srečanje mladih v Ljubljani

28.4.2012 Ljubljana Dom sv. Jožef, Evropa, Mladina, Molitev
Logotip taizéjskega srečanja v Ljubljani Logotip taizéjskega srečanja v Ljubljani

Romanje zaupanja na zemlji, ki ga pripravlja Skupnost bratov iz Taizéja, se bo letos znova ustavilo v Ljubljani. Na mednarodnem srečanju mladih v Ljubljani, od sobote, 28. aprila do torka, 1. maja 2012, se bo zbralo okrog 1000 mladih iz vse Evrope in Slovenije. Mednarodno srečanje mladih na povabilo Slovenske škofovske konference pripravljajo ljubljanske župnije v sodelovanju s Skupnostjo bratov iz Taizéja in Društvom SKAM – Skupnostjo katoliške mladine. Srečanje je namenjeno mladim iz Slovenije in sosednjih držav, starim od 17 do 35 let, ne glede na njihovo veroizpoved. Podobno srečanje je Ljubljana gostila že pred 25. leti: v času prvomajskih praznikov leta 1987 so se v Ljubljani prvič srečali mladi z Vzhoda in Zahoda Evrope, srečanja pa se je takrat udeležilo 5000 mladih. Mladi, ki se srečanja udeležujejo, niso gibanje, pač pa so povabljeni, da svojo izkušnjo Taizéja oz. srečanj, živijo doma, v svojem okolju in tako postanejo priče miru, zaupanja in sprave.

Ljubljana bo za štiri dni postala križišče mladih iz vse Evrope. Tema srečanja je Odločitev za zaupanje. S srečanjem želimo mladim omogočiti poglobitev osebne verske izkušnje (vrnitev k izvirom vere), jim dati priložnost, da v molitvi (ponovno) odkrijejo pomen zbranosti in tišine in da o svoji molitvi, veri, dvomih (iskanju) spregovorijo in se pogovarjajo s sovrstniki. Med romanjem zaupanja bodo mladi del časa preživeli skupaj z namenom, da bi bili bližje Bogu in drug drugemu, ter da bi drug z drugim delili svoje življenjske izkušnje in skupaj odkrivali nove poti upanja in zaupanja. V času srečanja bodo mladi razmišljali ob posebni številki Pisma iz Taizéja za leto 2012, K novi solidarnosti, ki ga je brat Alois, prior Skupnosti v Taizéju, napisal ob koncu lanskega leta.

Program srečanja v Ljubljani bo potekal podobno, kot poteka na evropskih srečanjih mladih ob koncu leta: osredotočen bo na tri molitve dnevno: zjutraj v eni od sedemnajstih župnij, ki sodelujejo pri srečanju, opoldne in zvečer pa v Duhovnem središču sv. Jožefa (DSJ). Med večernimi molitvami bo br. Alois nagovoril udeležence. Mladi, ki jih bodo gostile družine v Ljubljani, se bodo zjutraj srečevali s kristjani v župnijah in odkrivali znamenja upanja v njihovi soseščini. V nedeljo, 29. in v ponedeljek, 30. aprila 2012 popoldne bodo mladi lahko izbirali med različnimi delavnicami. Srečanje se bo v torek, 1. maja 2012, končalo z molitvijo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja.

Udeležbo na srečanju v Ljubljani so že potrdili mladi iz naslednjih evropskih držav: Avstrije, Belgije, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Češke, Francije, Hrvaške, Italije, Litve, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Madžarske, Poljske, Portugalske, Romunije, Rusije, Slovaške, Srbije, Švice, Ukrajine, Velike Britanije in seveda z različnih koncev Slovenije.


Podrobnejši program srečanja:

Sobota, 28. april 2012

12.30–17.00 – sprejem udeležencev (v galeriji Družina na Krekovem trgu 1)

14.00–18.00 – sprejem v župnijah

14.30–18.30 – nastanitev pri družinah

15.45–17.15 – delavnice na različnih lokacijah v centru mesta

17.45 – večerja v DSJ

19.00 – večerna molitev v DSJ)

do 22.00 – povratek h gostiteljem


Nedelja, 29. april 2012

Bogoslužje v župnijah

Srečanja v majhnih skupinah

Kosilo pri družinah

15.30 – delavnice na različnih lokacijah v centru mesta

17.45 – večerja v DSJ

19.00 – večerna molitev v DSJ

do 22.00 – povratek h gostiteljem


Ponedeljek, 30. april 2012

8.30 – jutranja molitev v župnijah

Srečanja v majhnih skupinah

12.15 – kosilo v DSJ

13.30 – opoldanska molitev v DSJ

15.30 – delavnice na različnih lokacijah v centru mesta

17.45 – večerja v DSJ

19.00 – večerna molitev v DSJ

do 22.00 – povratek h gostiteljem


Torek, 1. maj 2012

8.30 – jutranja molitev v župnijah

Srečanja v majhnih skupinah

12.00 – skupno kosilo (piknik) vseh udeležencev in gostiteljev v župniji

14.30 – sklepna molitev v stolnici

od 16.00 dalje – odhod udeležencev


Program srečanja z razporedom delavnic bo v tednu pred srečanjem objavljen na www.taize–slovenija.si.


Posebne informacije za novinarje, fotografe in snemalce:

Fotografiranje in snemanje med molitvami bo pod posebnimi pogoji dovoljeno le akreditiranim fotografom in snemalcem. Zainteresirani novinarji, fotografi in snemalci morajo podatke, potrebne za akreditacijo, najkasneje do srede, 25. aprila 2012, do 10.00, posredovati na e-naslov [email protected]. Akreditacijo boste po dogovoru s kontaktno osebo lahko prevzeli na info-točki.

Zaradi nemotenega poteka molitev novinarje, fotografe, snemalce in druge sodelavce vljudno prosimo, da ste pri svojem delu diskretni in upoštevate naslednja navodila:

1. Dodatno osvetljevanje molitvenega prostora (z lučjo, reflektorjem, ipd.) ni možno.

2. Fotografiranje z bliskavico ni dovoljeno.

3. Gibanje po cerkvi je fotografom in snemalcem dovoljeno prvih 10 minut molitve in med nagovorom br. Aloisa, po tem pa se morajo umakniti na zanje predviden prostor. Če je le-ta že zaseden z drugimi fotografi oz. snemalci, poiščejo prostor, kamor se lahko namestijo.

4. Med tišino je fotografiranje prepovedano.

5. Morebitna dodatna navodila vam bo kontaktna oseba posredovala ob prevzemu akreditacije.


V času srečanja bodo za izjave po predhodnem dogovoru (interes sporočite na zgoraj navedeni e-naslov) na voljo: br. Alois in br. András iz Taizéja, tajnik Medškofijskega odbora za mladino Gregor Kunej, Matevž Bolta in Ana Tulipan iz Društva SKAM.


Romanje zaupanja na zemlji ter povezanost Slovencev s Taizéjem

Brat Roger, ustanovitelj Skupnosti v Taizéju, je Romanje zaupanja na zemlji začel pred petintridesetimi leti. Mlade je želel spodbuditi, da bi postali nosilci miru, zaupanja in sprave v krajih, kjer živijo. Leta 1986, tri leta pred padcem berlinskega zidu, je brat Roger lahko obiskal Vzhodni Berlin za srečanje, ki je združilo šest tisoč mladih iz Vzhodne Nemčije. Komunistično oblast Vzhodne Nemčije je bilo potrebno zaprositi za dovoljenje, da so se lahko istočasno k molitvi zbrali v katoliški katedrali ter veliki protestantski cerkvi v mestu. Dovoljenje so izdali, a s pogojem, da se srečanja ne smejo udeležiti mladi z Zahoda. To obdobje se je končalo in Berlin je danes simbol procesa združitve Nemčije in Evrope.

Slovenci smo s Taizéjem povezani že več kot 35 let, tako z romanji v Taizé v poletnem času, kot tudi preko romanj na evropska srečanja mladih. Ustanovitelj skupnosti, brat Roger, je Slovenijo prvič obiskal leta 1981. Leta 1987 je bilo v sodelovanju s skupnostjo bratov iz Taizéja v Šentvidu nad Ljubljano pripravljeno mednarodno srečanje mladih, kjer so se prvič srečali mladi z Vzhoda in Zahoda. Bratje iz Taizéja so na povabilo takratnega ljubljanskega nadškofa metropolita Alojza Urana v Slovenijo prišli tudi 2. januarja 2007, ko so se po evropskem srečanju mladih v Zagrebu ustavili na enodnevnem obisku v Ljubljani, nazadnje pa so Slovenijo obiskali med 19. in 21. novembrom 2010, ko je ob 35-letnici romanj mladih iz Slovenije v Taizé v Mariboru potekalo prvo vseslovensko taizéjsko srečanje mladih.


Besedilo je pripravila Ana Tulipan.