Romanje zaupanja na Zemlji v Rimu - 35. Evropsko srečanje mladih

2.1.2013 Rim, Italija Mladina, Romanje
Romanje zaupanja na Zemlji v Rimu - foto - Wiesława Klemens Romanje zaupanja na Zemlji v Rimu - foto - Wiesława Klemens

V Rimu je med 28. decembrom 2012 in 2. januarjem 2013 potekalo 35. Evropsko srečanje mladih, ki ga vsako leto pripravlja Skupnost bratov iz Taizéja. Med 45.000 mladimi se je srečanja udeležilo tudi okrog 300 mladih iz Slovenije. Evropsko srečanje mladih je del romanja zaupanja na Zemlji, ki ga je začel ustanovitelj taizéjske skupnosti brat Roger.

Mladi so se na srečanju posvetili iskanju poti za Odkrivanje izvirov zaupanja v Boga, o čemer bodo premišljevali še vse leto 2013. Tema letošnjega srečanja je povezana s pripravo Shoda za novo solidarnost, ki bo ob 75. obletnici taizéjske skupnosti in 100. obletnici rojstva brata Rogerja, avgusta 2015 potekal v Taizéju. Koraki za pripravo shoda so bili začrtani v pismu brata Aloisa (priorja skupnosti), ki je izšlo lani v Berlinu, Pismo 2012–2015: K novi solidarnosti. Pri premišljevanju o temi letošnjega leta so bili mladim v pomoč tudi štirje predlogi, kako odkrivati izvire zaupanja v Boga: skupni pogovor o poti naše vere; iskanje načinov za srečanje s Kristusom; iskanje načinov, kako se lahko zanesemo na Boga; bodimo odprti, ne da bi se bali prihodnosti ali drugih.

Posebnost letošnjega srečanja so bile večernice na Trgu sv. Petra (v soboto, 29. decembra 2012, ob 18.00), kjer se je več deset tisoč mladim pridružil tudi papež Benedikt XVI. in jih nagovoril. Pozdravne besede brata Aloisa papežu in papežev nagovor mladim sta v slovenskem prevodu na voljo na priloženi povezavi. Video posnetek molitve s papežem, pri čemer je komentar v francoskem jeziku, pa je dostopen tukaj.

Program srečanja v Rimu je bil, kot je to značilno za taizéjsko skupnost, osredotočen na tri molitve dnevno: zjutraj v eni od rimskih župnij oz. redovnih skupnosti, ki so sodelovale pri srečanju, opoldne in zvečer pa v eni od sedmih bazilik oz. večjih cerkva, kar je bila druga posebnost letošnjega srečanja (molitve na tovrstnih srečanjih navadno potekajo v halah na razstavišču). Molitve so v sedmih bazilikah in večjih cerkvah potekale hkrati, mladi pa so za vsako molitev po različnih, vnaprej pripravljenih poteh, romali v drugo baziliko (cerkev, v kateri so se mladi udeležili posamezne molitve, je bila označena v programski knjižici srečanja, ki jo je prejel vsak udeleženec). Med večernimi molitvami je brat Alois mladim spregovoril o temi srečanja, odkrivanju izvirov zaupanja v Boga. Njegova razmišljanja so v slovenskem prevodu dostopna tukaj.

V času med opoldansko in večerno molitvijo so bile mladim na voljo delavnice z 20 različnimi temami: obiskali so lahko Vatikanske muzeje in Sikstinsko kapelo, katakombe, odkrivali lepote in zgodovino rimskih cerkva, se posvetili aktualnim temam: ekonomiji, trajnostnemu razvoju, izkoreninjanju revščine, solidarnosti, se srečali z židovsko skupnostjo, razmišljali ob Svetem pismu ter o dvomu in veri.

Na zadnji dan leta so se mladi ob 23.00 zbrali k molitvi za mir, molitvi pa je nekaj minut čez polnoč sledil Festival narodov, ki so ga mladi iz različnih držav oblikovali sami. 1. januarja 2013 so večino mladih na kosilu gostile družine, popoldne pa so se zbrali na narodnih srečanjih. Slovensko srečanje je bilo v cerkvi San Francesco a Ripa v Trastevere, kjer sta mlade nagovorila Klemen Svetelj, v. d. tajnika Medškofijskega odbora za mladino, ter brat András iz taizéjske skupnosti, ki je z mladimi delil svojo življenjsko zgodbo. Srečanje se je končalo 2. januarja 2013 z jutranjo molitvijo in slovesom v župnijah.

Med srečanjem v Rimu je brat Alois mladim naznanil, da bo 36. Evropsko srečanje mladih od 28. decembra 2013 do 1. januarja 2014 potekalo v Strasbourgu, mestu, ki leži na meji med Francijo in Nemčijo in je simbol sprave v Evropi ter hkrati simbol odprte in združene Evrope. Mlade bodo v času srečanja gostile župnije tako v Alzaciji na francoski strani, kot v pokrajini Baden na nemški strani meje.


Nekaj odmevov mladih slovenskih romarjev:

* To je romanje zaupanja in v tem je poseben čar, saj ne veš, kaj lahko pričakuješ. To se mi zdi najboljši način pričakovanja novega leta. Skozi program srečanja imaš priložnost premisliti in se poglobiti o preteklem in novo pričakovanem letu. Vsako srečanje se mi je zdelo posebno in hkrati priložnost za preseganje stereotipov.

* To je bilo moje prvo srečanje mladih. Preseglo je vsa moja pričakovanja in zagotovo se naslednje leto vidimo! Všeč mi je odprtost vseh mladih, ki ne gledajo, od kod si in kakšen si. Pomembno je le, da se imamo skupaj fino.

* Pri evropskem srečanju mladih mi je všeč sprejetost, ki jo občutiš. Romanje samo osmisli obisk tujega mesta, saj se skozi molitev umiriš, ne gre le za divjanje, da bi videl čim več znamenitosti. Znamenitosti pa vsekakor obogatijo romanje. To se je še posebej lepo izkazalo pri letošnjem srečanju, ker smo molili v bazilikah. Molitev je poskrbela za posebno vzdušje in s tem turistično atrakcijo spremenila v duhovno doživetje.

* Vera tolikih mladih mi je v veselje in mi ogreje srce. Molitev narodov je nekaj najlepšega, kar lahko človek doživi in deli z drugimi. Kar čuti se Gospodova ljubezen, ki je bila prisotna ves čas našega romanja. Romanje zaupanja je prava izbira za vse mlade, ki iščejo sebe in Njega, ter svoj prostor v tem življenju.

* Zares lepa izkušnja, kjer se poleg sprostitve naučiš bolj sodelovati, pogovarjati z ljudmi, tolerirati različna mnenja in se predvsem veliko smejati!

* Všeč mi je bila vsa ta nepredvidljivost pri odhodu v Rim, saj niti približno nisem vedel in pričakoval, kaj bom jedel in kje točno bom nastanjen. Super je bilo, saj nisi prepuščen vodičem, ampak se moraš nato v mestu znajti sam, z zemljevidom in kontaktom župnije, ki te bo sprejela. To mi je dalo občutek samostojnosti in odraslosti, saj moraš sam sprejeti veliko odločitev.

* Srečanje mi je bilo všeč, saj sem zase našla čas za molitev in poglobitev. Domov odhajam drugačna, kot sem prišla v Rim.

Več odmevov na povezavi.

Več fotografij na povezavi.


Besedilo je pripravila Ana Tulipan.