Sedmi festival družin v organizaciji Zavoda iskreni.net na Rogli

15.6.2013 Rogla Družina, Srečanje, Združenje
Festival družin - vir - Zavod iskreni.net Festival družin - vir - Zavod iskreni.net

V družinski organizaciji Zavod iskreni.net[1] letos že sedmo leto zapored pripravljajo Festival družin, ki bo potekal v čudovitem naravnem okolju Rogle. Pripravljajo več zanimivih novosti. Največja bo zagotovo ta, da bo dogodek prvič potekal dva dni; poleg tradicionalnega nedeljskega dogajanja pripravljajo tudi zanimiv sobotni program.

»Sobota bo nekaj posebnega,« je povedala Polonca Sokol, vodja Festivala družin pri iskreni.net. »Dopoldne bo namenjeno namestitvi in raziskovanju okolice, popoldne pa smo pripravili zabaven športni program ter pogovor z Gregorjem Čušinom o zakonu in starševstvu. Čaroben bo gotovo večer, ko bodo skavti poskrbeli za taborni ogenj,« je program sobote na kratko predstavila Polonca Sokol.

Družine, ki bodo preživele vikend na Rogli v pristnem stiku z naravo, bodo lahko na tabornem prostoru šotorile, za vse ostale, ki bodo prišle že v soboto, pa so v turističnem središču na Rogli pripravili ugodno ponudbo nočitev v apartmajih ali v hotelu.

Udeleženci bodo na Festival družin lahko prišli tudi samo v nedeljo. Nedeljski program se bo začel s sveto mašo ob 10.30. Maša bo potekala na prostem na sončni gozdni jasi v naravi. Daroval jo bo duhovnik Simon Potnik, ki je za pripravo na Festival družin pripravil posebne kateheze, skupaj z Adijem Smolarjem pa je poskrbel tudi za himno letošnjega festivala. Pri maši bo letos sodelovalo več otroških zborov – zainteresirani se za sodelovanje še vedno lahko prijavijo.

Po kosilu bo sledil pester popoldanski program. Skavti bodo pripravili skavtske igre, pot preživetja in kurjenje tabornega ognja. Otroci se bodo skupaj s starši lahko udeležili različnih delavnic: fotografske, cirkuške, lončarske, glasbene in ustvarjalne. Lahko se bodo podali na moderen lov za zakladom (t. i. »geocatching«), preizkusili orientacijo v labirintu ali se igrali stare družabne igre. Ves čas bo zabavni program tudi na odru, ki bo vrh dosegel s koncertom Adija Smolarja.

Letošnji festival želi na poseben način poudariti pomen aktivnega poslanstva zakoncev v Cerkvi. Pri pripravi dogodka so se zato povezali zakonci iz različnih občestev, skupnosti in gibanj – poleg predstavnikov iskreni.net bodo sodelovali še zastopniki Zakoncev za Kristusa, Skupnost Emanuel, Kolpingovo združenje in pobude Družinska kateheza.

Zakonci iz naštetih občestev in organizacij bodo poskrbeli za izobraževalni program – predavanja in delavnice o očetovstvu, vlogi moža in žene v zakonu, o tem, kako v zakonu vedno znova prižigati ogenj ljubezni in o tem, kako je, ko starši pri verouku prenehajo biti samo »taksisti«. Festival družin na družinskem področju počasi postaja to, kar je na mladinskem že dolga leta Stična mladih.

Sredi vrveža živahnega dogajanja se bo v znani kapeli na Rogli dogajalo še nekaj posebnega. Sredi veselja bo med družinami navzoč On, ki je vir veselja: v kapeli bo pred Najsvetejšim čas in prostor za trenutek umiritve in osebne molitve.

Dogodek, kot je Festival družin, je zahteven organizacijski zalogaj, posebej v času gospodarske krize in po napadu, ki ga je bil zaradi nasprotovanja družinskemu zakoniku lani doživel organizator Zavod iskreni.net. Kljub vsemu Festival družin ostaja in raste kot dogodek, ko lahko slovenske družine doživijo dan skupnega veselja, zakonci, ki delujejo v Cerkvi in laiških organizacijah, pa pokažejo celotno bogastvo skrbi za družine.

Z namenom, da bi Festival družin še naprej lahko opravljal svoje poslanstvo in bil znamenje upanja, se vsi, ki pripravljajo letošnjo prireditev, priporočajo za podporo: bodisi za dar 5 EUR na odraslega udeleženca festivala bodisi za nakup »festivalskega paketa«: v njem bodo boni za topel obrok za celotno družino, blazine za sedenje, lična steklenička za vodo (»eko«!), 50 % popust za letno sankanje na Rogli ter glasbeni CD s pesmimi Festivala družin – od Adija Smolarja do priljubljenih duhovnih pesmi.


Več o letošnjem festivalu družin je na voljo na povezavi. Za dodatne informacije in izjave sta na voljo direktor Zavoda iskreni.net Igor Vovk, e-naslov: [email protected], GSM: 051/422–990 in vodja festivala družin Polonca Sokol, [email protected], GSM: 064/119–709.


[1] Zavod iskreni.net je najmočnejša organizacija civilne družbe v Sloveniji, ki je prepoznavno družinska. Zavod zagotavlja sveže, drugačne in inovativne poglede na problematiko družin v sodobnem svetu. Mesec maj so razglasili za mesec družine in v tem oziru želijo javnost opozoriti na široko paleto družinske problematike danes.