Šesta obletnica smrti Chiare Lubich

14.3.2014

V petek, 14. marca 2014, se bomo spomnili šeste obletnice smrti ustanoviteljice Gibanja fokolarov Chiare Lubich. Danes se veliko govori o tem, kaj lahko ženska ponudi življenju Cerkve. Prav v tej luči pogosto omenjajo tudi Chiaro, in sicer zaradi njene bogate duhovne dediščine, misli in del. Po mnogih krajih sveta se bodo v teh dneh spomnili različnih vidikov karizme edinosti.

O prispevku, ki ga je Chiara Lubich dala k ekumenskemu dialogu, bodo razpravljali v Južnoafriški republiki in Avstraliji. Tema družine, za katero si je Chiara goreče prizadevala, bo v središču več prireditev, med drugim v Luksemburgu in Španiji. To bo hkrati tudi priprava na izredno sinodo o družini, ki bo oktobra potekala v Vatikanu. V Perugii v Italiji bo župan ulico poimenoval po bl. Chiari Luce Badano, ki je duhovna hči Chiare Lubich. Po več krajih sveta bodo pripravili kulturne dogodke, predstavitve knjig in koncerte. Skupnosti Gibanja fokolarov se bodo zbrale, da bi se Bogu zahvalile za to, da je človeštvu podaril Chiaro Lubich. Mnogim skupinam se bodo pridružili tudi škofje, kot na primer v Avstraliji kardinal George Pell, v Novi Zelandiji nadškof John Dew in na Češkem nadškof Jan Graubner. O njenem prispevku k medverskemu dialogu bodo govorili v Islamskem centru v Kanadi, po več evropskih mestih, na Bližnjem Vzhodu in v Afriki.

Na papeški univerzi Urbaniana pa prihodnji četrtek pripravljajo srečanje z naslovom: Chiara in verstva. Skupaj edinosti človeške družine naproti. Chiare se bodo spomnile osebnosti iz različnih verstev, ki so z njo imele oseben stik. Omenjena okrogla miza bo sklep srečanja, ki bo pred tem potekalo v Castel Gandolfu, na njem pa bodo sodelovali kristjani in verniki drugih verstev: judje, muslimani, hindujci, budisti, šintoisti in sikhi.

Šesta obletnica Chiarine smrti je povezana tudi z začetnimi koraki postopka za njeno beatifikacijo. Prošnjo za postopek je 7. decembra lani podpisala sedanja predsednica Gibanja fokolarov Maria Voce. Takrat je poudarila, da »nas to dejanje vabi k večji svetosti, ki naj bi jo gradili dan za dnem in tako prispevali k temu, da bi vedno bolj prihajala do izraza 'svetost ljudstva'«.

Člani gibanja v Sloveniji se bodo zbrali v soboto, 15. marca, ob 16. uri na Brezjah, kjer bo najprej zahvalna sveta maša in nato krajši program. Podobno bo tudi v nedeljo, 16. marca, popoldne ob 15.30 v Planini pri Rakeku.

Prejšnjo nedeljo pa so se je pri sklepni sveti maši spomnili udeleženci mariapolija, dvodnevnega srečanja, v Veržeju.

Več informacij:
Marjana Debevec
041 611 730