Šesti festival družin v organizaciji Zavoda iskreni.net na Rogli

17.6.2012 Rogla Družina, Srečanje
Festival družin 2011 - Vir Zavod Iskreni.net Festival družin 2011 - Vir Zavod Iskreni.net

V organizaciji Zavoda iskreni.net[1] bo v nedeljo, 17. junija 2012, na Rogli potekal šesti festival družin kot osrednja prireditev ob mednarodnem dnevu družin.


Po tehtnem premisleku in pogovoru z vremenoslovci, so se organizatorji odločili, da šesti festival družin iz nedelje, 3. junija 2012, prestavijo za 14 dni na nedlejo, 17. junija 2012. Rogla namreč leži na 1500 m nadmorske višine, kar pomeni tudi bistveno nižje temperature. Po napovedih sodeč bo v nedeljo, 17. junija 2012 na Rogli veliko bolj prijetno vreme! 


Program festivala

Navodila za predstavnike medijev

Odgovori na vprašanja udeležencev

Sporočilo organizatorjev:

Organizatorji želijo družinam posredovati tri sporočila in omogočiti tri žive izkušnje tega, da je danes mogoče v družinah živeti na drugačen način:

  • da zabava za vso družino ni nujno povezana z velikimi stroški ali razkošnimi pripomočki, ampak se ima lahko družina zelo lepo na preprostih, dostopnih krajih v naravi ali kar na domačem dvorišču;
  • da otroci za zabavo, učenje in napredek ne potrebujejo posebnega, pogosto dragega programa in profesionalcev, ki jih zabavajo in animirajo, ampak da so za preživljanje prostega časa z otroki daleč najbolj usposobljeni starši sami;
  • da je kljub visokim pričakovanjem glede vzgoje zahtevnemu okolju danes potrebno biti ne toliko popoln, ampak predvsem sproščen starš.

Od kod črpati energijo za življenje, se večkrat sprašujejo danes preobremenjeni mladi starši. Kako otrokom omogočiti čim bolj sproščeno otroštvo? – Odgovor na obe vprašanji je pravzaprav preprost in je vodilo organizatorjev pri pripravi letošnjega festivala: vrnimo se k naravi, preprostosti, sproščenosti in pristnim družinskim odnosom!

Še posebej v trenutnih ekonomskih razmerah, ko je potrebno zategovanje pasu, smo še bolj poklicani k odkrivanju novih vrednot, ki ne temeljijo na potrošništvu, temveč na preprostosti, vrnitvi k naravi in na močnejših medsebojnih vezeh, meni direktor Zavoda iskreni.net Igor Vovk, ki organizira festival družin. Pozabljamo namreč, da je prav čas, ki ga preživimo s svojimi otroki, veliko boljša naložba, kot kup materialnih dobrin ali dragih programov poleg vrtca in šole, ki jih starši pogosto želijo omogočiti otrokom, obenem pa so v stiski, ker si jih ne morejo privoščiti.

Po petih festivalih družin, ki so jih pripravili v turističnih središčih, so po besedah vodje projekta Polonce Sokol letos na Rogli našli to, po čemer so že dolgo hrepeneli – pristno naravno okolje: »V objemu narave človek veliko lažje pride v stik s samim seboj in s svojimi najbližjimi. Tu je primerno okolje za to, da bi družine spoznavale, kako zabaven in preprost je lahko dan sredi narave, brez dragih rekvizitov.«

Po Vovkovih besedah festival družin nikoli ni bil le zabavna prireditev: »Letos želimo starše spodbuditi k samouresničitvi. Želimo si namreč, da bi se moški počutil uresničen kot oče, in ženska kot mama.« V ta namen so organizatorji pripravili poseben CD z naslovom Šest poti do sproščenega starševstva. Tudi sicer celotna zasnova prireditve sledi temu cilju, v vse dogajanje želijo namreč aktivno vključiti tudi starše.

Poleg dogajanja na osrednjem odru, kjer bodo nastopile tudi Alenka Godec in dvojčici Prusnik, bodo družine letos še posebej izzivale delavnice v naravi, že skoraj pozabljene igre, skrivnostni labirint, otroške predstave, športne igre, izobraževalni del s spodbudo k sproščenemu starševstvu …


Več o letošnjem festivalu družin je na voljo na povezavi. Za dodatne informacije in izjave sta na voljo direktor Zavoda iskreni.net Igor Vovk, e-naslov: [email protected], GSM: 051/422–990 in vodja festivala družin Polonca Sokol, [email protected], GSM: 064/119–709.


[1] Zavod iskreni.net je najmočnejša organizacija civilne družbe v Sloveniji, ki je prepoznavno družinska. Zavod zagotavlja sveže, drugačne in inovativne poglede na problematiko družin v sodobnem svetu. Mesec maj so razglasili za mesec družine in v tem oziru želijo javnost opozoriti na široko paleto družinske problematike danes.