Simpozij ob 800-letnici jaslic sv. Frančiška Asiškega

25.11.2023 ob 10:00 Brezje Božič, Praznik
Votlina Greccio Votlina Greccio

Letos obhajamo 800-letnico prvih jaslic, ki jih je v votlini Greccio leta 1223 postavil sveti Frančišek Asiški. Ob tem pomembnem jubileju bo v soboto, 25. novembra 2023, v dvorani nad zakristijo bazilike Marije Pomagaj potekal simpozij z mednarodno udeležbo. 

V letu 2023 mineva 800 let (1223-2023), odkar je sveti Frančišek Asiški pripravil posebno praznovanje Jezusovega rojstva v Grecciu pri Rietiju. Prav to njegovo dejanje je pripomoglo k tradiciji širjenja jaslic iz Italije po vsem svetu.

Papež Frančišek je v Apostolskem pismu o pomenu jaslic 'Admirabile signum', ki ga je v Grecciu podpisal 1. decembra 2019. med drugim zapisal: "A pojdimo takoj k izviru jaslic, kakor ga razumemo mi. V duhu se odpravimo v Greccio, v Rietski dolini, kjer se je sv. Frančišek ustavil, ko se je verjetno vračal iz Rima, kjer je 29. novembra 1223 od papeža Honorija III. dobil potrdilo svojega Vodila. Po njegovem potovanju v Sveto deželo so ga te votline na poseben način spominjale na Betlehemsko pokrajino. Možno je tudi, da so se Ubožca v Rimu dotaknili mozaiki v Sveti Mariji Veliki, ki predstavljajo Jezusovo rojstvo, prav na mestu, kjer so se po starodavnem izročilu hranile deske jaslic." Frančiškanski viri podrobno pripovedujejo, kaj se je zgodilo v Grecciu, najbolj natančno je Božični večer in Frančiškovo praznovanje Jezusovega rojstva opisal prvi življenjepisec sv. Frančiška Asiškega, Tomaž Čelanski.

Simpozij ob 800-letnici jaslic sv. Frančiška Asiškega bo v soboto, 25. novembra, potekal v dvorani nad zakristijo bazilike Marije Pomagaj. Pričetek ob 10. uri, z nagovori predsednika Društva ljubiteljev jaslic Slovenije, p. Roberta Bahčiča, apostolskega nuncija v R Sloveniji, nj. eksc. msgr. dr. Jeana-Marie Speicha ter župana Občine Radovljice, g. Cirila Globočnika. Sledila bodo predavanja ter ob zaključku blagoslov razstave v parku. Razstavo bo blagoslovil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Vljudno vabljeni!


Pripete datoteke:

2023-simpozij-vabilo (002).pdf