Simpozij: »V življenje in ne v Barbarin rov«

14.11.2015 ob 10:00 Celje Dom sv. Jožef, Izobraževanja, Kultura, Teologija
Janez Zdešar pred vhodom v Barbara rov (F: Tamino Petelinšek) Janez Zdešar pred vhodom v Barbara rov (F: Tamino Petelinšek)

»V ŽIVLJENJE IN NE V BARBARIN ROV«

Simpozij o Človeku, velikem Slovencu, duhovniku in teharskem beguncu dr. Janezu Zdešarju.

Dom sv. Jožef Celje pripravlja od sobote, 14. novembra, do nedelje, 15. novembra 2015 simpozij o dr. Janezu Zdešarju z naslovom: »V življenje in ne v Barbarin rov.« Janez Zdešar je zadnja leta svojega življenja živel v Domu sv. Jožef, kjer je kot izreden mislec, velik domoljub in duhovnik, pustil neizbrisen pečat. O njegovi izjemni življenjski drži priča dejstvo, da je zadnja leta svojega življenja preživel prav neposredni bližini Teharij,  kot nekdanji  teharski taboriščnik, ki je s skupino prijateljev pobegnil iz taborišča, preživel in se rešil na Avstrijsko Koroško. O pobegu je takoj po rešitvi napisal rokopis, ki je bil dolga leta izgubljen, naposled pa po petdesetih letih najden v Kaliforniji, v ZDA. Rokopis je izšel v knjigi »Spomin na težke dni«. Zdešar je postal duhovnik in bil mnoga leta odgovoren za pastoralno delovanje med Slovenci po Evropi. Kot duhovnik, pa čeprav je živel v Nemčiji, je bil stalno nadzorovan. Zaradi  jasnega izražanja stališč in vedenja o  pobojih v Hudi jami,  je bil »bodeč trn v peti« jugoslovanski komunistični oblasti. Leta 1991, ob rojstvi svobodne Slovenije, mu je bilo vrnjeno slovensko državljanstvo, na kar je bil kot domoljub izredno ponosen. Leta 2008 se je dokončno vrnil v Slovenijo, v Celje – v Dom sv. Jožef, kjer je živel vse do smrti leta 2013.

Od sobote, 14., do nedelje, 15. novembra 2015

Predavatelji in teme:
-       Zdešar in njegova življenjska pot: dr. Tamara Pečar Grisser
-       Zdešar v očeh jugoslovanske UDBE: dr. Jurij Pavel Emeršič
-       Zdešar in Slovenci v Evropi: msgr. Janez Pucelj
-       Zdešar in Cerkev na Slovenskem: dr. Roman Globokar
-       Zdešar kot ohranjevalec zgodovinskega spomina:
 mag. Blaž Otrin
-       Zdešar kot pričevalec in oznanjevalec Božjega kraljestva:
 dr. Milan Matjaž

Sveta maša, katere somaševanje bo vodi celjski škof, dr. Stanislav Lipovšek, bo v soboto, 14. novembra, ob 15. uri, pri sv. Ani na Teharjah.

Podroben program simpozija je objavljen na spletni strani www.jozef.si oziroma v priloženi PDF zloženki.


Pripete datoteke:

Zgibanka Zdešar Janez_TISK.pdf