Sinoda potrebuje varen prostor – Srečanje z nemško govorečimi škofi in delegati za medije v Luksemburgu

5.9.2023 Luksemburg Medij, Škofovska sinoda

Od 3. do 5. septembra 2023 je v Luksemburgu potekalo letno srečanje z nemško govorečimi škofi in delegati za medije. Slovensko škofovsko konferenco je zastopala s. Romana Kocjančič FMM.

»Sinoda potrebuje varen prostor zaupanja za svobodo misli in poslušanja Duha brez zunanjih svetovalcev«, je na srečanju z nemško govorečimi škofi za medije in delegati v ponedeljek v Luksemburgu dejal kardinal Jean-Claude Hollerich. Nov način zasedanja sinode, ki bo oktobra v Rimu, je novinarjem predstavil tudi papež Frančišek na povratnem letu iz Mongolije: »Sinoda ni prostor za ideologijo!«

»Sinodalna zasedanja bodo zaprta za novinarje«, je zbranim udeležencem zatrdil kardinal Hollerih, ki je tudi poročevalec sinode. »Vsak dan pa bo novinarjem predstavljeno delo 420 udeležencev sinode preko službe za komunikacijo«. Z dosedanjim delom sinode, ki se je začela pred dvema letoma in se bo končala prihodnje leto, je kardinal zadovoljen. »Cilj sinode je sinodalnost Cerkve, da hodimo skupaj po poti, posvečeni in laiki. Razlike in napetosti vodijo le k rodovitnosti v Cerkvi«, je zatrdil kardinal. »Seveda se ob poslušanju odpirajo vprašanja o duhovništvu in klerikalizmu. Kako lahko v Cerkvi razvijemo tako togost glede moralnih vprašanj? Kristus ni nikogar izključil. Tudi mladi zahtevajo nediskriminacjo kot najvišjo zapoved. Drža Cerkve mora biti drža Kristusa, ki je z odprtostjo sprejel vsakogar«, je zbranim dejal kardinal Hollerich.

Srečanje s kardinalom je bilo vrh dvodnevnih pogovorov nemško govorečih škofov in delegatov škofovskih konferenc za medije v Luksemburgu. Predstavniki iz Nemčije, Litve, Avstrije, Luksemburga in Slovenije so predstavili delo katoliških medijev v svoji državi ter ocenili navzočnost Cerkve v njih. Zaradi raznolikosti je zbudilo veliko zanimanja, predvsem pa spodbudilo z novimi idejami k večji in kvalitetnejši prisotnosti v medih. Posebej so se seznanili z mediji in Cerkvijo v Luksemburgu. Ločenost Cerkve od države leta 2017 je prinesla za Cerkev veliko sprememb. Ogledali so si tudi novo tehnično ureditev za prenose svetih maš preko spleta in televizije v katedrali naše ljube Gospe. Voditelj skupine, ki se je po epidemiji sedaj prvič srečala, je nemški škof dr. Ulrich Neymayer iz Erfuta, član publicistične škofovske komisije in svetovalec za medije pri Nemški škofovski konferenci.

 

Besedilo je posredovala s. Romana Kocjančič FMM, delegatka SŠK.